HOĆE LI OPET PASTI PRESUDA?

BRUTALNO UBOJSTVO KOJE JE POTRESLO HRVATSKU: Priča i dalje nije dobila epilog

Po treći put Vrhovni sud RH razmatra presudu Daganu Paravinji osuđenom na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i ubojstva 17-godišnje Antonije Bilić.

I tužiteljstvo i Paravinja žalili su se na presudu Županijskog suda u Splitu, pa je slučaj po treći put završio na Vrhovnom sudu RH gdje je za utorak bila zakazana javna sjednica.

Prekršen zakon?

Dragan Palibrk, beogradski odvjetnik, koji je u Paravinjino ime uputio žalbu na presudu, za Blic je objasnio zbog čega smatra da bi slučaj trebalo vratiti na ponovno suđenje.

Naime, tvrdi da je tijekom procesa u više navrata prekršen zakon. Podsjetio je kako su glavni dokazi protiv Paravinje snimke nadzornih kamera gdje se vidi njegovo kretanje na dan zločina 3. lipnja 2011., DNK tragovi žrtve u njegovom kamionu, kao i njegovo priznanje iz policije u Banja Luci gdje je lišen slobode 26. lipnja 2011.

Sporni dokazi

Tijelo Antonije Bilić pronađeno je tek 28. studenog 2012. na parkiralištu pored državne ceste u selu Modruš kraj Josipdola nedaleko od mjesta gde je posljednji put lociran signal njezinog mobitela. Međutim, obrana osporava sve te dokaze.

DRAGANU PARAVINJI 40 GODINA ZATVORA ‘Pustite me, j*** mater…’

“Pronađen je samo kostur žrtve pa se nije moglo utvrditi je li ubijena ili silovana, a nije bilo moguće otkriti ni točan uzrok njezine smrti.

Iznuđeno priznanje

Jedini dokaz koji ukazuje da je Paravinja počinio to djelo je njegov iskaz u Banja Luci gde je njegovo priznanje iznuđeno batinama.

PARAVINJA I DALJE TVRDI DA SU MU PODMETNULI: Presuda za ubojstvo Antonije Bilić u utorak u podne

Sud u Splitu nije mogao utemeljiti presudu na tom iskazu ili je, u najmanju ruku, morao provjeriti je li bilo zlostavljanja mog klijenta. Trgovi krvi su pronađeni tek naknadnim vještačenjem pa sumnjamo da su podmetnuti”, rekao je Palibrk kojeg se Paravinja javio iz kaznionice u Lepoglavi.

Preporuka kapetana Dragana

“Piše mi da strahuje za svoj život i da nema zakonit tretman. Dok je bio u pritvoru u Splitu bio je zatvoren s Draganom Vasiljkovićem, Kapetanom Draganom koji me i preporučio Paravinji za odvjetnika”, dodaje Palibrk.

Na presudu se žalilo i tužiteljstvo, upozorivši da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje.

PARAVINJA OPET DOBIO 40 GODINA: ‘Obitelj ovo teško proživljava, ne možete da vas ovo ne dira’

Povratak na Net.hr