‘Kod ispovjedi držao je ruku preko mojih organa’

“Bio sam ministrant pa me pozivao na duhovni razgovor. Uvijek je započinjao razgovor o seksu i uvijek se samo o tome i pričalo. Pitao me masturbiram li i koliko sjemena izlazi van. Govorio je da žene nas muškarce navode na zlo i na blud i da nisu dobre”, ispričao je Josip Lisica.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio je istragu o don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji tvrde da ih je zlostavljao bibinjski svećenik Nedjeljko Ivanov prije 30 godina.

Prema pisanju Večernjeg lista Nedjeljko Ivanov je 20 godina obavljao svećeničku službu u Bibinju, a lani je zbog gradnje mjesne crkve i obnove drugih sakralnih objekata dobio i nagradu za životno djelo općine Bibinje.

Svećenik pedofil razotkriven je prije nekoliko tjedana u emisiji 8. kat nakon svjedočenja Josipa Lisice.

‘Uvijek smo pričali o seksu’

Lisica je tada bio ministrant pa ga je, kako kaže, pozivao na duhovni razgovor. “Uvijek je započinjao razgovor o seksu. Pitao me masturbiram li i koliko sjemena izlazi van. Govorio je da žene nas muškarce navode na zlo i na blud i da nisu dobre. Jednom se prigodom, a on je čovjek visok 1,95 centimetara i imao je 140 kilograma, a ja samo 12 godina, toliko uzbudio i htio je da se skinem i da on vidi je li sve u redu s mojim spolnim organima i rastu li normalno rastu”, priča Lisica dodajući kako tada nije ni znao što to znači seksualno se uzbuditi, a on je počeo brzo disati i drhtati. Tada mi je počeo otkopčavati hlače. Morao sam se silom odgurnuti od njega i on se tek tada smirio. To je promijenilo moj život i pogled na Crkvu”, kako je kazao, svećenik ga je zlostavljao u vrijeme ispovijedi.

Prema njegovim riječima, svećenik je kod ispovijedi uvijek imao ruku preko mojih organa. “Rekao mi je da je to naša duhovna tajna i da ne moramo o tome nikome pričati. Poslije sam od prijatelja i poznanika doznao da su imali ista iskustva”, ispričao je Lisica.

‘Ima preko stotinu zlostavljanih’

Nakon njegovog svjedočanstva javio se 39-godišnji Nenad Bugarija koji danas živi u Pittsburghu koji je za lokalni Zadarski list ustvrdio da je zlostavljanih, po njegovoj procjeni, bilo više od stotinu. “Taj je svećenik u Bibinju bio 20 godina i zlostavljao je barem pet-šest dječaka godišnje. U razgovorima sam doznao da je i po dvojicu dječaka pozivao k sebi te bi ulazili naizmjence. Prava katastrofa. Jedan od zlostavljanih priznao mi je da je rekao roditeljima, a otac mu je na to rekao da ga treba objesiti, a majka da za to više ne želi čuti”, ispričao je.

Povratak na Net.hr