EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO / Cijene goriva padaju: Za hrvatske građane jeftiniji kilometri!

Cijene goriva padaju! Od ponoći s ponedjeljka na utorak - spremaju se za hrvatske građane jeftiniji kilometri. Za sada je zauzdana cijena litre benzina koja se - opasno približila prelasku psihološke granice od 12 kuna - što bi bio i okidač za reakciju Vlade.

15.9.2012.
18:34
VOYO logo

Koliko god se brojke brzo vrtjele većina će reći puniti se mora, ali od utorka tank bi se trebao moći napuniti za koju kunu manje.

Iako i dalje neće biti povoljna benzinska goriva od ponedjeljka u ponoć trebala bi biti jeftinija do 10 lipa, dok bi se cijena dizela spustila za tek 4 lipe. No, za nižu cijenu nije se pobrinula Vlada. Oni kažu trošarine pune državni proračun, a intervenirati nećemo sve dok gorivo ne prijeđe prije pola godine postavljenu psihološku granicu od 12 kuna.

"Mi smo davno neku granicu cijene goriva postavili i vjerojatno je to nešto što će i dalje ostati granica do koje Vlada neće intervenirati, tako da kažem prostor za intervenciju u tom segmentu je vrlo sužen", kazao je potpredsjednik Vlade RH BrankoGrčić.

S obzirom na to da je cijena goriva od srpnja rasla, stručnjaci kažu, bilo kakav pad dobar je pokazatelj, ali isključivo je rezulat događaja nad kojima nemamo utjecaj.

"Na cijenu naftnih derivata utječe cijena nafte na Mediteranskom tržištu i tečaj dolara. Ako dolar raste uz iste cijene nafte onda cijene goriva rastu, a ako dolar pada uz iste cijene nafte onda će derivati na hrvatskom tržištu, njihove cijene padati", tvrdi ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić.

No, ukoliko u utorak cijena goriva padne, koliko će se niža cijena zadržati teško je predvidjeti jer se trgovina i formiranje cijena preselilo na burze.

"Činjenica ostaje da će se cijena dugoročno formirati isključivo na temelju špekulacija na burzi i mislim da je vrijeme da se već svi naviknemo da će cijena derivata energetike fluktuirati bez obzira na raspoloživost nafte ili derivata na tržištu", kazao je DavorŠtern, predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

Građani zato kažu od Vlade očekujemo pomoć jer cijena benzina i uz ovaj pad neće se spustiti ispod jedanaest, a dizela ispod deset kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Nado
default_cta
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo