UŽAS LOGORA HELIODROM

BIVŠI ČASNIK HVO-A ĆE PONOVNO NA SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN: Ukinuta mu oslobađajuća presuda

Bivši časnik HVO-a Mile Puljić, oslobođen za optužbe za ratni zločin protiv civila, ponovno će na suđenje. Odgovarat će, između ostalog, za smrt 11 zarobljenika, ranjavanje njih 73 te zlostavljanje 15 ljudi na području Mostara 1993. i 1994.

Sud Bosne i Hecegovine ukinuo je oslobađajuću prvostupanjsku presudu bivšem časniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mili Puljiću koji je optužen za ratne zločine na području Mostara i naložio obnovu sudskog postupka pred prizivnim vijećem.

Ovim je uvažena žalba Tužiteljstva BiH na oslobađajuću presudu koju je prvostupanjsko vijeće donijelo 16. svibnja 2018. jer je sud zaključio kako su utemeljeni navodi da je tijekom tog procesa došlo do bitne povrede odredbi zakona o kaznenom postupku te da je pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Stoga je odlučeno kako će se suđenje ponoviti.

Koristio zatvorenike kao živi štit

Puljić je po zapovjednoj odgovornosti optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene od svibnja 1993. godine do ožujka 1994. godine na području Mostara.

Puljić je tada bio zapovjednik II. bojne 2. brigade HVO-a. U optužnici se navodi kako je on u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u koordinaciji sa zapovjednikom operativne zone HVO-a za jugoistočnu Hercegovinu zahtijevao od izravnih počinitelja da izvode zatvorenike iz logora Heliodrom, odvode ih na prisilne radove i u živi štit.

Na taj je način prouzročio ranjavanje 73 zatvorenika – civila, 11 ih poginulo, a najmanje 15 fizički su zlostavljali pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Puljić.

Povratak na Net.hr