Revolucija u medicini / Bionička ruka ovom je Austrijancu ponovno omogućila normalan život

Trojica Austrijanaca prvi su u svijetu dobili bioničku rekonstrukciju ruku. Za razliku od prijašnjih proteza, nova ruka reagira na električne impulse u mišićima i pokreće se mislima

25.2.2015.
18:52
VOYO logo

Bionička ruka Austrijancu Miloradu je promijenila život. Nakon deset godina paralize, pristao je na amputaciju, koja je bila nužna radi ugrađivanja ove novine za kojom Milorad nije požalio.

"Ovo je nešto posve novo. Od 2001. ništa nisam mogao primiti rukom. Moja desna ruka bila je bez osjeta, a sada je savršena. Više ne mogu zamisliti život bez nje", oduševljen je Milorad. 

I sad se tek prisjeća tragedije u kojoj je ruku i izgubio.

"Prije 14 godina imao sam prometnu nesreću. Iz ramena mi je istrgnut cijeli splet živaca. Nisam mogao pomaknuti ruku. Bila je potpuno paralizirana", rekao je.  

"Milorad je pristao na amputaciju, jer je jedino tako moguće ugraditi bioničku ruku, objašnjava liječnik koji je operirao Milorada.

"Odluka o amputaciji nije laka. No, trebate znati da njegova ruka nije imala funkcije najmanje 10 godina, tako da on itekako zna što znači živjeti bez ruke", rekao je Oskar Aszmann sa Medicinskog fakulteta u Beču.

Bionička ruka pokreće se živcima i mišićem koji je, u ovom slučaju, presađen iz noge. Ruka reagira na živčane impulse i može se kontrolirati mislima. No prije toga pacijent mora proći kognitivni trening kako bi naučio aktivirati mišiće.

Operacija i ruka poput one iz znastveno-fantastičnih filmova, Miloradu su ponovno omogućili normalan život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više u video prilogu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo