Bez dogovora u Camp Davidu

Američki predsjednik Clinton u utorak poslijepodne objavio je da dvije strane ipak nisu uspjele postići kompromis

Razgovori izraelske i palestinske strane vođeni u Camp Davidu završeni su bez rezultata. Nakon dva tjedna razgovora, izraelski premijer Ehud Barak i palestinski predsjednik Jaser Arafat nisu uspjeli postići dogovor koji bi označio prekid zategnutosti na Bliskom Istoku.

Nakon posljednja dva dana “iscrpnih i iscrpljujućih” pregovora, najdulji bliskoistočni sastanak na vrhu nije dao nikakve rezultate. Ključno pitanje Jeruzalema pokazalo se kao previše “tvrd orah” u pregovorima u kojima su obje strane čak davale preliminarne naznake da su spremne na nepotpun sporazum, koji bi pitanje svetog grada Židova, muslimana i kršćana ostavio po strani.

Međutim, sve druge teme rasprave: granice, zamjena teritorija, međusobni ustupci, toliko su vezani za pitanje Jeruzalema da je o tome ovisio sam opstanak pregovora. Bill Clinton, koji se nakon što je doletio s G8 sastanka na Okinawi izravno uključio u pregovore, u utorak ujutro ih je nakratko napustio da u Arkansasu prisustvuje sahrani stare prijateljice i suradnice. Po povratku u Washington morao je priznati poraz, uz zaključak da “…su od samog početka šanse za uspjeh bile slabe, i nitko nije mogao garantirati da će napredak biti postignut.”

Povratak na Net.hr