Bakalarin bianco

U mnogim hrvatskim domovima na Badnju večer jede se neizostavni bakalar, koji se može pripravljati na beskrajno puno načina

20.12.2000.
21:15
VOYO logo

Pripravljanje bakalara kulinarska je vještina ne samo pojedinih regionalnih kuhinja, već i obiteljski ritual, a mi vam otkrivamo jednostavan postupak pripremanja bakalara na bijelo.

Namirnice: 40 dag bakalara, 1 dl maslinovog ulja, glavica češnjaka, lovorov list, sol, papar, peršin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak: - za bakalar na bijelo najbolji izbor je sušeni norveški bakalar (langa), koji treba potopiti u vodi preko noći da bi nabubrio, bilo bi dobro da tako potopljeni bakalar držite u vodi i nekoliko dana prije kuhanja te povremeno mijenjate hladnu vodu u kojoj riba leži;

- nakon namakanja i čišćenja te odstranjivanja dijela kostiju, stavite bakalar kuhati u vodu koju ste dodali nekoliko češnjeva češnjaka, lovorov list i sol, ovaj postupak možete napraviti i na sljedeći način: zagrije se pola navedene količine ulja i još vruće prelije preko ribe, zatim se zdjela pokrije prikladnim poklopcem i pusti da se bakalar dobro navlaži te mu se potom doda druga polovica ulja uz miješanje;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- nakon petnaestak minuta kuhanja, očistite komade mesa bakalara od kože i kostiju te meso tucite drvenim batićem dok ne postane kao pire;

- dodajte nekoliko češnjeva češnjaka, prema ukusu, sitno isjeckajte i vrlo kratko propržite na maslinovom ulju, pa sve dodajte u pire, smjesi pažljivo dodajte malo soli i papra te dobro promiješajte

- ovako pripremljeni bakalar poslužuje se kao samostalno jelo ili uz zelje, hladnu palentu ili crni kruh kao priloge;

- za piće izaberite crno ili bijelo vino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo