BEZ TEŽIH POSLJEDICA

AFERA ‘SRAM ME KOLIKO NEMAM’ DOBILA SVOJ NASTAVAK: Žunić još uvijek radi u APN-u i to u financijama

Krešimir Žunić koji si je kupio stan od APN-a u trenutku kada je bio zamjenik direktora, sad radi u financijama i računovodstvu APN-a, i dalje je u posjedu stana koji su nakon natječaja APN-a kupili on i njegov sin

Nastavlja se afera koja je izbila kada je RTL-ova Potraga objavila prilog da je šef APN-a Krešimir Žunić, dok je bio zamjenik direktora te Agencije – jedan APN-ov stan (za manje od tisuću eura po kvadratu) kupio sebi i sinu.

“Pa mene je sram koliko nemam, a ne imam! Što će premijer misliti o meni, majke ti, kako sam sposobna čovjeka napravio, ne može sebi pripomoći, a trebao bi servisirati usluge građana”, izjavio je u jeku afere bivši v.d. direktora APN-a, HDZ-ovac Krešimir Žunić.

Iako je ekspresno smijenjen te je naložena revizija i pozvan DORH, kako se saznaje u večerašnjoj Potrazi RTL-a, Krešimir Žunić još uvijek je u posjedu stana kojeg je kupio svom sinu u trenutku kad je obnašao dužnost zamjenika direktora APN-a. Točno je da je smijenjen s mjesta vršitelja dužnosti direktora, kako je rekao ministar, no i dalje radi u APN-u.

Radi u Odjelu za financije i računovodstvo APN-a

“Što se tiče ‘slučaja’ Žunić, možemo reći kako je predmet i dalje na postupanju kod USKOK-a stoga isti ne možemo komentirati već i sami čekamo ishod istog. Krešimir Žunić je sukladno svojim kvalifikacijama raspoređen na radno mjesto u Odjelu za financije i računovodstvo APN-a gdje obavlja poslove u skladu sa svojom stručnom spremom”, odgovorili su iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Dakle, Krešimir Žunić koji si je kupio stan od APN-a u trenutku kada je bio zamjenik direktora, sad radi u financijama i računovodstvu APN-a, i dalje je u posjedu stana koji su nakon natječaja APN-a kupili on i njegov sin.

SKANDAL: Direktor APN-a kupio POS-ov stan od APN-a i ništa mu nije sporno: ‘Sram me koliko nemam’; Ministar u šoku: ‘Prijavili smo ga!’

U isto vrijeme mladi bračni par Brkljača koji se također javio na natječaj i dalje živi u podstanarstvu.

Par iz Zadra koji se javio na javni poziv za taj isti stan koji je dobio Žunić, i dalje su podstanari, iako im je nakon priloga u Potrazi u Ministarstvu graditeljstva obećana pomoć.

“Ministar je rekao da u bilo kojem trenutku možemo računati na Ministarstvo i njihovu pomoć, bila to pravna pomoć, bilo kakva, imamo njegovu podršku. Onda smo otišli u Zadar, bili smo puni elana da će se sad nešto dogoditi, međutim, nije se ništa dogodilo”, zaključio je Zadranin Šime Brkljača.

Gospodin Žunić se nakon objave ovog priloga oglasio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Dana 17. svibnja 2020. u RTL-ovoj emisiji Potraga, u pregledu tjedna, najavljen je večerašnji prilog na temu Krešimira Žunića kao suvlasnika nekretnine u Zadru. Nastavno na teatralnu najavu ovim putem slobodan sam se očitovati i podsjetiti prije prikazivanja priloga, na činjenice, kako slijedi:

– Na temelju članka 24. stavak 4 Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, dana 13. studenoga  2018. godine, resorni ministar gosp. Štromar donio je Pravilnik o najmu nekretnina iz Programa društveno poticane stanogradnje na sjednici Upravnog vijeća APN-a kao predsjednik Vijeća.

– Dana 13. studenog 2018. Predsjednik Upravnog vijeća APN-a gosp. Štromar donosi Odluku kojom se daje suglasnost za prodaju stanova u višestambenoj građevini iz Programa POS-a na lokaciji u Zadru, Ive Mašine 3a i 3b,

– Dana 13. studenog 2018. temeljem Odluke predsjednika Upravnog vijeća APN-a ministra gosp. Štromara, a sukladno elaboratu procjene vrijednosti nekretnine od strane sudskog vještaka s danom 14. lipnja 2018., ministar gosp. Štromar, utvrđuje TRŽIŠNU cijenu najma i otkupnu cijenu m2 stana u visini 975,06 €/m2 koja se dostavlja APN kao provedbenom tijelu MGIPU-a na daljnje postupanje.

– Dana 13. studenog 2018. gosp. Slavko Čukelj direktor APN-a, kao provedbenog tijela Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, imenovan na prijedlog Ministra Štromara, raspisuje temeljem prethodne suglasnosti Ministra gosp. Štromara Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova na lokaciji POS  Zadar za 3 stana (Ive Mašine 3, 3a i 3b) i objavljuje ga na stranicama APN-a i u Zadarskom listu.

– Dana 03. 12. 2018. Povjerenstvo za najam kojeg nisam član niti sam ikad postupao u radu istog,  imenovano odlukom direktora APN-a gosp. Čukelja koji je predložen od strane gosp. Štromara a imenovan na Vladi RH, na svojoj sjednici donosi zaključak da uvjete za sklapanje ugovora o najmu ispunjava kandidat Marko Žunić koji je prvi predao potpuni zahtjev te će se s istim sklopiti Ugovor  o najmu nekretnine (koji sukladno Pravilniku, kao i stotine drugih stanova u najmu iz Programa POS-a dopušta otkup nekretnine u skladu s odlukama gosp. Štromara kojima se dopušta najam, prodaja, iznos najamnine kao i iznos kupoprodajne cijene).

– U travnju 2020. temeljem naloga Ministra, gosp. Štromara, Samostalna služba za unutarnju reviziju, Ministarstva graditeljstva i prostornoga  uređenja, donosi Konačno revizijsko izvješće o postupku dodjele stanova iz Programa DRUŠTVENO POTICANE STANOGRADNJE (Klasa: 023-03/20-06/1; Urbroj: 531-02-20-1)u kojem uz manje preporuke ne nalazi protupravnosti, nezakonitosti niti bilo koja druga kaznena inkriminirajuća djela koja se impliciraju u medijima odnosno revizijski tim u NALAZU 6.  navodi kako „Uvidom u zahtjeve za davanje stanova u najam utvrđeno je da je Povjerenstvo postupalo sukladno javnim pozivima“.

– Slijedom narečenog, a imajući u vidu da je kupoprodaja iznajmljene nekretnine realizirana u skladu s Pravilnikom, Zaključkom povjerenstva, po cijeni i uvjetima propisanim od strane Ministra gosp. Štromara te nije protivna nalazu revizije a ja nisam dužnosnik bio niti tada a niti sada kad ovo pišem, nisam suglasan sa objavom nikakvih priloga u medijima o meni te osim što ne mogu autorizirati objave  o meni, mogu se samo nadati da nakon ovog neće biti naknadnih odmazda poput političkih smjena stručnih suradnika u APN-u (kao nedavni slučaj derogiranja odgovornosti Ministra) pa čak i intervencije u revizijsko izvješće.

– Zaključno, derogiranje objektivne i političke odgovornosti Ministra Štromara za rad provedbenog tijela (APN-a) i prozivanje istog tijela pa i mene kao svojevremenog čelnika kojeg je ministar Štromar predložio Vladi za direktora a  koje postupa po njegovim uputama i koje nije ovlašteno za donošenje odluka u predmetnoj realizaciji, za mene je dalo preskupu cijenu a na žalost i za dio mojih suradnika. Naravno, nitko me ništa i nikad službeno nije kontaktirao u bilo kojoj istražnoj ili drugoj pravnoj radnji.

Povratak na Net.hr