PAPA FRANJO

UMJESTO MOĆNOG MERCEDESA: Novi papamobil je ‘skromni’ Hyundai

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo ima novi papamobil. Umjesto Mercedesa na Trg svetog Petra dovezao se u skromnijem Hyundaiu.

Za nedavnog posjeta Sarajevu papa Franjo koristio je svoj službeni papamobil, koji već tradicionalno za ovu namjenu isporučuje Mercedes. No, ovaj skromni papa u javnosti se nakon toga pojavio u Hyundaiu.

papa franjo

Riječ je o Hyundaiu Santa Fe koji je prilagođen za papine potrebe. Korejski SUV pretvoren je tako u kabriolet verziju s dva sjedala naprijed i tri straga te s bočnim stubama za ulaz u automobil.

Zanimljivo je da ovaj Hyundai nije blindiran, a zaštitna kupola nije otporna na oružje. Pogoni ga standardni četverocilndarski 2.2 CRDi.

papa franjo

Blindirani papamobil uveden je 1981. godine nakon pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II. Franjov prethodnik Benedikt XVI rado se vozio u Mercedesu, međutim papa Franjo ne haje za to. Kako je svojevremeno izjavio za španjolski dnevni list La Vanguardia:

“Sjećam se u Brazilu, oni su mi namjenili zatvoreni papamobil, ali ja ne mogu pozdraviti ljude i reći im da ih volim unutar te limenke sardina, čak i ako je napravljena od stakla. Za mene je to zid. ”

 

Papa Franjo stigao je u Mercedesovom blindiranom papamobilu na stadion Koševo u Sarajevu.
Papa Franjo stigao je u Mercedesovom blindiranom papamobilu na stadion Koševo prilikom nedavne posjete Sarajevu.Foto: AFP

 

 

Povratak na Net.hr