KAKO SMANJITI BROJ SUDARA? / Sobovi kojima svijetle rogovi uočljiviji vozačima

Image

Susreti s sobovima ili jelenima obično se odgađaju u snovima. Osim ako vam jedan od njih nije izletio ispred automobila.

2.1.2016.
12:20
VOYO logo

Udruženje pastira u finskoj regiji Lapland ove godine testiraju reflektivnu boju kojom su poprskali rogove sobova u njihovom skrbništvu. Nevidljiva u mraku, ova boja pretvara rogove sobova u svjetleće stupove kada su u njih uperena svjetla automobila. Treba napomenuti kako skandinavski sobovi imaju poprilično velike rogove, pa bi ih vozači svakako morali spaziti na vrijeme.

Kao i biciklistički prsluk, reflektivna boja na rogovima svijetli samo kada je izložena svjetlu automobila. Udruženje pastira je tijekom godina testiralo različite boje na različitim dijelovima tijela sobova, no ovaj se pokazao najuspješnijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ostali pokušaji s bojanjem dijelova tijela nisu se pokazali dobri, jer je boja bila neravnomjerno nanesena, pa sobovi nisu dovoljno svijetlili kada bi bili izloženi automobilskim svjetlima. Osim toga, pojavile su se spekulacije kako takva vrsta boje na koži soba smanjuje njenu vodonepropusnost.

"Uspjeli smo obojati rogove oko 400 sobova, a rezultati će biti poznati nakon nekoliko mjeseci, odnosno po završetku zime. No, već sada vidimo kako su rogovi najbolji izbor za bojanje. Oni se u proljeće ionako ogule i boja odlazi", rekao je Juho Tahkola, predstavnik Udruženja pastira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos svom novcu uloženom u izbjegavanje sudara automobila i životinja, čini se kako su ovoga puta dovoljni - sjajni rogovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo