Amerikanci odlučili: Toyote su sigurne za vožnju

11.2.2011.
17:47
VOYO logo

Ministarstvo prometa SAD-a potvrdilo je da nije bilo greške u elektronskim sklopovima papučice gasa na Toyotinim vozilima i utvrđeno je da nije postojala mogućnost da su Toyote 'same' ubrzavale kako je to prethodno bilo objavljeno.

Podsjetimo, američki Institut za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) prije 10 mjeseci pokrenuo je istragu na Toyotinim vozilima koja su bila uključena u servisnu akciju papučice gasa pod uvjerenjem da je elektronika krivac za nekontrolirano ubrzavanje Toyotinih i Lexusovih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoću NASA-inih inženjera dokazano je da su za nekontrolirano ubrzavanje krivi neki drugi faktori (ljudski), a ne elektronika gasa i tepisi vozila za koja su navodno, kao što je bilo prije spominjano, zapinjale papučice gasa.

NASA je ispitala sve modele vozila na kojima su, između ostalog, bili prijavljeni i problemi s kočnicama i nisu dokazali nikakve disfunkcije u sustavima automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će ovo važno ispitivanje ostaviti po strani špekulacije o Toyotinom elektroničkom kontrolnom sistemu gasa. Vjerujemo da će ova rigorozna znanstvena analiza najpoznatijih američkih inženjera dodatno ojačati povjerenje u sigurnost Toyotinih i Lexusovih vozila", izjavio je Steve St. Angelo, Toyotin izvršni direktor za kvalitetu vozila za Sjevernu Ameriku.

U kolovozu 2010. američka vlada potvrđuje da nisu našli ništa sporno u softwareu za elektroniku vozila u prvih šest mjeseci istrage i da se nekontrolirana ubrzanja vozila ne mogu povezati s ikakvim tehničkim greškama na vozilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo