Michelin predstavio novu vrstu cjelogodisnjih guma – CrossClimate

Prema sluzbenom izvjescu poznatog francuskog proizvodaca automobilskih guma na ovom nam podrucju slijedi ‘povijesna prekretnica’.

Michelin ce u svibnju ove godine trzistu ponuditi prve ljetne gume sa zimskim certifikatom pod nazivom CrossClimate, pise Autonet.hr.

Konkretnije, Michelin CrossClimate je spoj ljetne i zimske tehnologije izrade i svojstava automobilske gume, dakle spoj onoga sto se do sada smatralo nespojivim. Ovaj inovativan proizvod se dakle prilagodava klimatskim uvjetima kombinirajuci prednosti ljetnih i zimskih guma te je u potpunosti odobren za upotrebu u zimskim uvjetima, ukljucujuci zemlje u kojima je ugradnja zimskih pneumatika propisana zakonom.

Uz to ove gume, tvrde u Michelinu, krase i ostale karakteristike proizvoda ovog proizvodaca kao sto su velika kilometraza, energetska ucinkovitost i udobnost. CrossClimate ce biti dostupan uz ponudu postojecih michelinovih ljetnih i zimskih guma, s time da ovi drugi ostaju bitni na odredenim trzistima i u odredenim uvjetima.

Nakon komercijalnog predstavljanja u svibnju 2015, Michelin CrossClimate ce biti dostupan na trzistima 23 razlicite drzave, za kotace dimenzija od 15 do 17 inca, sto pokriva oko 70% europskog trzista. Dodatne dimenzije u planu su za 2016. godinu.

Proizvodac tvrdi kako su vrhunska svojstva CrossClimate guma ustvari rezultat kombinacije triju tehnologija:

1. Inovativna mjesavina profila – Povrsina profila je jako mekana i povecava mogucnost mjesavine da prianja na najmanju neravninu na povrsini ceste u svim uvjetima voznje (suho, mokro, snijeg – kako moze dodirnuti povrsinu ceste kroz snijeg). Drugo, novi podsloj profila optimizira energetsku ucinkovitost gume smanjujuci generiranje topline. Michelinovi inzenjeri smanjili su ovaj porast topline zbog uporabe najnovije generacije silike, koja je ubacena u mjesavinu profila, te su time uspjeli smanjiti potrosnju goriva.

2. Kombinacija jedinstvenog V-oblika profila s novim 3D medusobno preklopljenim
ripnama – Ovaj jedinstveni V-oblik profila s ostrim kutom, optimizira drzanje na snijegu:
– poprecno, zbog kuta sredisnje povrsine profila
– uzduzno, zbog toga sto je kut ostriji u podrucju ramena pneumatika

3. Ovaj V-oblik profila kombinira se s novim samo-blokirajucim 3D ripnama – dodatno valovite s promjenjivom debljinom i kompleksnom geometrijom, ove ripne pune dubine, na snijegu proizvode efekt kandzi i time poboljsavaju prianjanje.

Okomiti i poprecni valovi osiguravaju funkciju samo-blokiranja. Odnosno, oni se medusobno spajaju radi vece krutosti blokova profila. Rezultat je bolja stabilnost guma, bez obzira s kojim se silama suoci: uzduznom silom prilikom kocenja i ubrzavanja i poprecnom silom prilikom skretanja. Kao rezultat, poboljsana je preciznost voznje kao i opcenite performanse na mokrom kolniku. S ovom kombinacijom naprednih tehnologija, ukupna krutost profila je unaprijedena, sto ne samo da poboljsava preciznost voznje na suhom nego i maksimalizira radni vijek pneumatika.

Ova mjesavina naprednih tehnologija, plus prisutnost EverGrip™ tehnologije u ramenima pneumatika, osigurava izvrsne performanse na snijegu, preciznost na suhom i dugi radni vijek.

Inovativna kombinacija bokova profila s podrezanim rubovima s ripnama visokih performansi osigurava optimalan kontakt s povrsinom ceste kako bi se poboljsalo kocenje na suhom. Uz ovu inovativnu konstrukciju, Michelin takoder kombinira podrezane kutove s kompleksnim ripnama pune dubine sto osigurava izvrsno kocenje i prianjanje na snijegu.

http://www.autonet.hr/michelin-predstavio-novu-vrstu-cjelogodisnjih-guma-crossclimate

Povratak na Net.hr