SPAŠAVAT ĆE ŽIVOTE

DRON ZA PRIJEVOZ LJUDI: Leteći automobil stiže na tržište već za tri godine, pogledajte što sve može

Nakon petnaest godina razvoja, izraelska tvrtka Urban Aeronautics optimistično je najavila da će njen 1500 kilograma težak dron za prijevoz putnika poletjeti i na tržište stići do 2020. godine.

Cormorant je, piše Reuters, naziv letećeg automobila vrijednog oko 14 milijuna američkih dolara sposobnog prevesti 500 kilograma težine brzinom od 185 km/h. Uspješno je odrađen prvi let u studenom prošle godine.

Čelnici tvrtke zaslužne za razvoj ovog drona smatraju da bi njime znatno olakšali evakuaciju ljudi iz neprijateljskih okruženja ili vojsci omogućili siguran pristup.

“Samo zamislite prljavu bombu u gradu ili nešto slično, a ovo vozilo u mogućnosti je daljinskim navođenjem doći do mjesta i dekontaminirati područje”, kaže CEO tvrtke Rafi Yoeli, svjestan da je pred njim i njegovom tvrtkom još mnogo rada prije no što plasira konačan proizvod na tržište.

Cormorant je veličine automobila i još uvijek mora zadovoljiti administrativne propise da bi i mogao biti korišten. Budući da je za njegovu izradu, a letjelica je prije bila poznata pod imenom Air Mule’ registrirao 39 patenata, Yoeli ne brine od moguće konkurencije.

Povratak na Net.hr