Play ponuda

OBJAVLJENI POBJEDNICI ZA 2022. / Ovo su najsigurniji automobili na cestama: Tesla briljirala s čak dva modela, a na listi su po prvi puta i 'Kinezi'

Image
Foto: Tesla

Ovi automobili postigli su najviše ukupne ocjene na temelju njihovih rezultata za tehnologije zaštite odraslih putnika, zaštite djece, zaštite ranjivih korisnika i sigurnosnih pomoćnih tehnologija

11.1.2023.
20:58
Tesla
Play ponuda

Euro NCAP objavio je danas pobjednike po kategorijama na svojim testovima sigurnosti za 2022. godinu, a za koju kažu da je bila " najprometnija godina organizacije za sigurnost".

Po prvi puta, na listi se nalaze dva automobila iz Tesle i dva kineska novaka na europskom tržištu. Ovi automobili postigli su najviše ukupne ocjene na temelju njihovih rezultata za tehnologije zaštite odraslih putnika, zaštite djece, zaštite ranjivih korisnika i sigurnosnih pomoćnih tehnologija.

shimmer fallback
shimmer fallback

Hyundai IONIQ 6 osvojio je nagradu za najboljeg u klasi u kategoriji velikih obiteljskih automobila, ORA Funky Cat najbolji je u kategoriji malih obiteljskih automobila, Tesla Model S u kategoriji biznis klase/poslovnih automobila, Tesla Model Y u kategoriji malih terenskih vozila, a WEY Coffee 01 u kategoriji velikih terenskih vozila.

shimmer fallback
shimmer fallback

Hyundai IONIQ 6 postigao je iznimno visoke rezultate u zaštiti odraslih putnika s postotkom od 97%. "Potpuno električan i s najnovijim sigurnosnim tehnologijama, IONIQ 6 zasigurno slijedi putanju novih automobilskih razvoja. Što se djece tiče, IONIQ 6 je pružio dobru zaštitu za sve kritične dijelove tijela i te je osvojio najviše bodova u ovom dijelu ocjenjivanja", priopćeno je iz Euro NCAP-a.

shimmer fallback
shimmer fallback

Proboj kineskih automobila

Kazali su i da je 2022. godina bila značajna po broju novih kineskih brendova koji su došli u Europu i postigli sjajne rezultate. "Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja proboja na europsko tržište u prošlosti, nekoliko proizvođača pokazalo je da se kineski brendovi sada mogu sigurno natjecati s dobro etabliranim europskim brendovima", kazali su. U kategoriji malih obiteljskih automobila, ORA Funky Cat izuzetno je dobro opremljen i, budući da je na vrhu svoje klase, nadmašio je nekoliko poznatih marki, dodali su.

Drugi automobil kineske marke na ljestvici najboljih u klasi je WEY Coffee 01, ponovno vrhunski opremljen i s dobrim performansama u svim kategorijama, a kojeg slijedi LEXUS RX, za kojeg kažu da ga svakako treba spomenuti.

shimmer fallback
shimmer fallback

Na testu su briljirala i dva Teslina automobila: Model S i Tesla Model Y, koji imaju imaju visoke rezultate u zaštiti odraslih putnika i oba su vozila postigla najveći rezultat od 98% u sustavu sigurnosne pomoći od svih vozila na ovom popisu. Tesla Model S također je najbolji u klasi u kategoriji čistih električnih automobila.

shimmer fallback
shimmer fallback

Euro ENCAP, odnosno europski program ocjenjivanja novih automobila, europski je dobrovoljni program procjene performansi sigurnosti automobila sa sjedištem u Leuvenu. Osnovan 1996., s prvim rezultatima objavljenim u veljači 1997. godine.

Image
KOJI JE VAŠ FAVORIT? /

Bira se Ženski svjetski automobil 2023. godine: Za nagradu konkurira čak 59 modela! Pogledajte ovogodišnje kandidate

Play ponuda
Play ponuda