NOVA ERA ELEKTRO-AUTOMOBILA / Kinezi stižu pokoriti Europu: Dolaze s električnim automobilima koje nećete trebati puniti zahvaljujući njihovim stanicama

Image
Foto: Profimedia

Plan je najnoviji nekonvencionalni potez tvrtke, koji već omogućuje kupcima iznajmljivanje umjesto kupnje baterije, najskupljeg dijela električnog vozila. Umjesto da svoje automobile pune kod kuće, vlasnici Nia mogu ih također odvesti do stanice za zamjenu baterija kako bi im se za nekoliko minuta instalirao novi agregat kako bi uštedjeli vrijeme

10.10.2022.
23:28
Profimedia
VOYO logo

Kineski proizvođač električnih vozila Nio iznajmljivat će svoje automobile kada se lansira na četiri europska tržišta ove godine, rekao je njegov izvršni direktor za Reuters. Korisnici će moći iznajmiti automobil za 1.199-1.295 eura mjesečno, ovisno o duljini pretplate, koja može biti i kraća od mjesec dana.

Plan je najnoviji nekonvencionalni potez tvrtke, koji već omogućuje kupcima iznajmljivanje umjesto kupnje baterije, najskupljeg dijela električnog vozila. Umjesto da svoje automobile pune kod kuće, vlasnici Nia mogu ih također odvesti do stanice za zamjenu baterija kako bi im se za nekoliko minuta instalirao novi agregat kako bi uštedjeli vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPOKON RASTE /

Hrvati 'odriješili kesu': Porastao broj prodanih auta, pali su i Ferrari i Aston Martin, a tek je svaki peti dizelaš

Image
NAPOKON RASTE /

Hrvati 'odriješili kesu': Porastao broj prodanih auta, pali su i Ferrari i Aston Martin, a tek je svaki peti dizelaš

Sada, dok se priprema za lansiranje u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj, Nio tamo planira voditi svoje poslovanje na modelu korporativnog leasinga i pretplate, nudeći sva tri modela dostupna u Kini - ET7, ET5 i EL7.

Nio je prodao nešto manje od 250.000 vozila u Kini i Norveškoj od početka proizvodnje 2018. Cijene se kreću od oko 50.000-70.000 eura, ovisno o dometu automobila i činjenici hoće li kupci kupiti ili iznajmiti bateriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanice za izmjenu baterija

Jedan od planova Nia je i instalirati najmanje 120 stanica za izmjenu baterija u Europi do kraja sljedeće godine, rekao je Li, dodajući da nije toliko stvar u financijskim ulaganjima, već u vremenu i birokraciji potrebnim da se to učini.

Tvrtka je prošlog mjeseca otvorila svoju prvu tvornicu za proizvodnju stanica za izmjenu u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugoročno gledano, vjerujemo da će svaka vrhunska tvrtka u automobilskoj industriji uskoro imati vlastitu proizvodnju baterija", rekao je Li.

Prihod Nia porastao je 22% u drugom tromjesečju u odnosu na godinu prije, dok se njegov neto gubitak više nego učetverostručio na ekvivalent od 410 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu je isporučio nešto manje od 32.000 vozila, što je porast od 29,3% na godišnjoj razini. Problemi s lancem opskrbe u Kini zbog blokade uzrokovane virusom COVID-19 u kolovozu smanjili su se brže nego što se očekivalo, rekao je Li.

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo