INVENTURA NEVREMENA / Civilna zaštita pobrojala što je oluja danas napravila u Hrvatskoj, od Novigrada do Vukovara

Image

Županijski centri 112 od Istarske do Vukovarsko-srijemske županije zaprimili su nekoliko stotina poziva zbog intenzivne kiše i jakog vjetra koji je nosio krovove i lomio stabla

21.7.2023.
22:05
VOYO logo

Nakon što je olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom i vjetrom, zahvatilo danas područje više županija, Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je večeras pregled stanja po županijama.

Istarska županija

U olujnom nevremenu koje je zahvatilo zapadni, sjeverozapadi i središnji dio Istre između 15:30 i 16:00 sati, Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više od 80 poziva o srušenim stablima i granju na prometnicama. Uslijed pada više stabala u autokampu „Sirena“ u Novigradu ozlijeđena je jedna osoba, a po dolasku HMP naknadno je zatražena pomoć za još 5 osoba u kampu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja napomenuti i 10-ak poziva o srušenim i nagnutim električnim i telefonski stupovima na području Umaga, Novigrada, Poreča, Motovuna i Pazina. Zaprimljeno je i nekoliko dojava o stablima srušenima na parkirana osobna vozila u Umagu te jedan pad stabla na kuću u Umagu.

U Pazinu je došlo do štete na dvije kuće (vjetrom odneseni crjepovi s 2 krova koji su oštetili parkirana vozila). Jedno stablo srušilo se na pružnom prijelazu u Pazinu. U Poreču u Zelenoj laguni dogodili su se problemi s jedrilicom pri pristajanju u lučicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 16:30 sati nevrijeme (vjetar i veće padaline) zabilježene su u Puli. Pritom su zabilježene poteškoće u prometu (otvoreni poklopci šahtova za odvodnju na prometnicama, 10-ak dojava o srušenim stablima na prometnice te parkirana osobna vozila na rivi u Puli).

Image
EPILOG NOVOG OLUJNOG NEVREMENA /

Centar 112 zatrpan pozivima, primili su ih više od 600: U Rijeci ozlijeđena djevojka, a štete su velike

Image
EPILOG NOVOG OLUJNOG NEVREMENA /

Centar 112 zatrpan pozivima, primili su ih više od 600: U Rijeci ozlijeđena djevojka, a štete su velike

Primorsko-goranska županija

U olujnom nevremenu koje je zahvatilo područje Primorsko-goranske županije, Županijski centar 112 Rijeka zaprimio je više desetaka dojava o srušenim stablima i granju na prometnicama. Na području grada Rijeke zabilježene su 42 dojave koje su najviše odnosile na srušena stabla, no zabilježeni su i oštećeni krovovi te automobili. Na području Opatije, Volovskog, Matulja, Kastava, Delnica, Lokva zaprimljeno je 10-ak dojava koje su se odnosile najviše na pad stabala, oštećenja stupova električne energije te nekoliko oštećenih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama Nacionalne središnjice za spašavanje na moru, brod Lučke kapetanije „Sveti Vid“ uzeo je u tegalj izletnički brod koji je ostao bez pogona kod otoka Cres i tegli ga u luku Cres. Brodica koja je zapela u kanalu kod naselja Smokvice Krmpotske je spašena. U oba ova slučaja nije bilo ozlijeđenih osoba.

Na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci otkinuo se dio velike kontejnerske dizalice s kontejnerskog terminala i naslonio se na privezani brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog poremećaja u radu trafostanice TS 110/20 kV Matulji bez električne energije je 450 korisnika, a otklanjanje je u tijeku. Zbog srušenog stabla na pruzi, u prekidu je putnički željeznički promet na relaciji Rijeka – Opatija – Matulji od 16:45 sati.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije (posebice Zaprešić, Dugo Selo, Samobor, Sveta Nedjelja) oko 16:40 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Zagreb zaprimio 800-tinjak poziva građana. Dojave su se prvenstveno odnosile na padove stabala, nestanak struje te ispumpavanje vode. Obaviještene su sve nadležne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelovarsko - bilogorska županija

Grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom pogodilo je oko 17:35 sati područje Bjelovarsko - bilogorske županije. ŽC 112 Bjelovar zaprimio je 50-ak poziva građana, najviše s čazmanskog područja o urušenim borovima i stablima, štetama na električnim vodovima te oštećenim krovištima. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Obaviješteni su vatrogasci, HEP, policija i poduzeće Ceste d.d. Odrađeno je 20 tehničkih intervencija vatrogasaca, žurne službe otklanjaju posljedice nevremena.

Bez opskrbe električnom energijom je 1200 korisnika s područja Elektre Bjelovar i Elektre Križ (DV Garešnica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodsko - posavska županija

ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je više desetaka dojava građana o oštećenim krovovima (6 oštećenja) u općini Oriovac. Nevrijeme je uzrokovalo pad više stabala u parku zbog čega su angažirani pripadnici DVD-a Oriovac i DVD-a Lužani, a sazvana je i sjednica Stožera civilne zaštite Općine Oriovac.

Virovitičko - podravska županija

Područje Virovitičko - podravske županije oko 18:20 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Virovitica imao 9 dojava građana. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala, prodor otpadne vode iz šahta u Virovitici te kvar na željezničkom prijelazu (dignuti polubranici) pri udaru groma u ulicama Zbora narodne garde i Vinkovačke ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječko - baranjska županija

Područje Osječko-baranjske županije oko 18:40 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Osijek imao nekoliko desetaka dojava. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala na prometnice i javne površine, odnijete krovove i nestanak električne energije. Zbog nevremena i velikog broja poziva u ŽC 112 Vukovar, dolazi do prelijevanja poziva u ŽC 112 Osijek.

Uslijed nevremena bez opskrbe električnom energijom ostalo je 1665 korisnika s područja Valpova, 783 korisnika s područja Đakova te 2100 korisnika s područja Baranje. Otklanjanje kvarova je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarsko - srijemska županija

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je veći broj poziva zbog intenzivne kiše i jakog vjetra koji je nosio krovove i lomio stabla. Grom je udario u kuću, olujni vjetar polomio je šator s moto susreta, a uslijed jake kiše i vjetra dogodilo se slijetanje automobila u kanal. Obaviještene su sve nadležne službe.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo