Ove godine kao nikada do sada kupuju se staklenke i priprema zimnica. Zbog straha od novog lockdowna sve više obitelji odlučuje se staklenkama punim povrća puniti police.
A za zimnicu nije potrebna posebna vještina, ali neke trikove ipak valja znati. Kako ukiseliti najbolji kupus ili paprike?
Gospođu Nadicu prati glas da pravi najbolju zimnicu u Samoborskom gorju pa i šire.
Na sreću, osamdesetogodišnjakinja nije od onih koji tajne svojih recepata ljubomorno čuvaju.
"Sad ćemo pokazat kako se kiseli kupus. Evo, ja ga prerežem na pola i onda imam na tanjuru sol i kim i onda ga lepo svakoga ovak' prerezanog posolim..Evo, ako stavljam cijele glavice", rekla je Nadica Kuzmanović, umirovljenica.
Saznali smo i odgovor na pitanje kako prepoznat dobar kupus?
"Kupus mora biti tvrd, on ne sme biti mekan. Živ, ono i da nema specifičan miris. On ne sme smrditi, znate, na kupus", poručila je Nadica.
I malo strpljenja - oko tri tjedna. U kupus je dobro staviti, kaže Nadica, i komad dunje koja će spriječiti da kupus da jako omekša. Za razliku od njega paprike već drugi dan mogu na stol. Najbolje je odabrati deblje roge koje se prvo ispeku s obje strane.
"Kad su one hladne fino ih složite, daju se one previnuti, a u svaku prije nakošite češnjaka i peršina…i onda lepo napravite salamuru jedan naprama tri. Možete metnit malo šećera", pojasnila je Nadica.
Ali ne puno. Kome je do slatkog tu su pekmezi i đemovi. Mogu se napraviti od gotovo svakog voća.