posjedica klimatskih promjena / Zastrašujuća spoznaja: Uništili smo planet! Civilizacija kakvu danas poznajemo nestat će 2050.

Image
Foto: shutterstock

Zagrijavanje zemljane površine uništit će ključne ekosustave

5.6.2019.
12:32
shutterstock
VOYO logo

Analiza koju je objavio Nacionalni centar za obnovu klime iz Melbourna opisuje zastrašujuće posljedice koje bi globalna promjena klime mogla imati na zemlju. 

Autori izvještaja su David Spratt, Breakthroughov istraživački direktor, i Ian Dunlop, bivši viši direktor Royal Dutch Shella koji je prije toga predsjedavao Australskom asocijacijom za ugljen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strašan scenarij prikazuje kako bi civilizacija koju poznajemo mogla biti izbrisana sa lica zemlje za samo trideset godina, piše Vice

Ostajemo bez vode

U analizi piše kako "planetarni ljudski sistemi dostižu točku bez povratka do sredine stoljeća. Tri stupnja Celzijeva zagrijavanja potaknut će ubrzani kolaps ključnih ekosustava, uključujući amazonske prašume, led na Arktiku i koraljne grebene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Posljedice su kobne. Milijardu ljudi moralo bi se odseliti zbog nepodnošljivih životnih uvijeta, a otprilike dvije milijarde suočit će se s nedostatkom pitke vode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini način da se spriječi apokaliptično stanje jest nova "industrijska revolucija" kojom bi se rapidno izgradila potpuno nova "čista" industrija koja ni na koji način ne zagađuje okoliš i ne ispušta u atmosferu opasne plinove. 

U suprotnom, prema istraživanju  život na zemlji mogao bi postati neodrživ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko zagrijavanje zemljine površine bude i za stupanj manje, posljedice ovakve pojave i dalje su katastrofalne, jer život na Zemlji više neće biti ovakav kakog ga poznajemo. 

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo