Jeste li ikada probali kremšnitu ili pivo od buče? Prilika za to je na 40-ak minuta od središta Zagreba - u Ivanić-Gradu gdje počinje 18. Bučijada.
Na više lokacija u gradu organizirano je kušanje i kupnja bučinih proizvoda koje nudi više od 160 izlagača. Grad je ukrašen s pet tona buča, a provozati se možete bučom - kočijom. Najmlađe puno sadržaja čeka na Maloj Bučijadi u sportskom, ali i gradskom parku. Ako ste dovoljno vješti, možda i naučite kako pripremiti najukusniju bučnicu.
Na Bučijadi u Ivanić Gradu bila je i RTL-ova Jelena Pajić koja je razgovarala s Ivicom Cesar, proizvođačicom bučinog ulja.
"Nama jedna ovakva manifestacija puno znači. Ovo je jedna najveća manifestacija u široj okolici i ovdje u puno sjaju možemo predstaviti proizvode koje stavljamo na tržište", poručio je Cesar.
Za mnoge je poljoprivrednike ova je godina bila jako teška.
"Ova je godina zbog dugog sušnog razdoblja bila jako teška za proizvodnju, ali smo uz puno napora uspješno završili sezonu", kazao je.
"Na tržištu imamo bučino ulje, bučine koštice i bučino brašno", dodao je.
Treba istaknuti jednu zanimljivost. Naime, za jednu litru bučinog ulja je potrebno dvije i pol kile koštica.
"Meni je bučino ulje posebno drag specijalitet. Njega možemo dodati u bilo koji proizvod kao dodatak jelu. Najdraže mi je uz sladoled vanilija bourbon", ispričao je Ivica Cesar.