OGLAS

POGLEDAJTE KAKO TO FUNKCIONIRA / U susjedstvu je otvoren prvi supermarket u kojem nema klasičnih blagajni, blagajnica, pa čak ni kolica

Image

Vlasnici ističu da će trgovina oduševiti kupce time što sve moći obaviti bez ikakvog čekanja

7.12.2023.
13:43
VOYO logo

Hoće li nas roboti i umjetna inteligencija uskoro doista sve zamijeniti? Što se ove trgovine tiče, blagajnice će ubuduće napokon moći na more, i to zauvijek ako će imati s čime.

Naime, u povijesnome centru Verone otvoren je prvi supermarket bez njihova prisustva, klasičnih blagajni ili pomoći kolica. Zove se Prende&Vai!, a vlasnici te trgovine ističu da će kupce oduševiti time što sve moći obaviti bez ikakvog čekanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će građani tamo kupovati? Evo što smo doznali od talijanskih kolega.

Veliki brat će sve znati i vidjeti

Dakle, od trenutka kada uđe u supermarket, kupca će pratiti kamere smještene po cijelom objektu. Elektroničke oči bilježit će svaki proizvod uzet s polica, a kako ne bi bilo nikakve zabune, pritom će svaka polica pomoću senzora detektirati promjenu težine i "velikom bratu" slati brojčani identifikator osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, umjetna inteligencija će u svakom trenutku znati što pojedini kupac ima kod sebe, koje je proizvode ponio, i neće se zamarati time nalazi li se roba u vrećicama, ruksacima, putnim torbama ili džepovima od jakni.

Spomenuti supermarket služit će se i pametnim vagama za proizvode koji se prodaju po težini, ali ipak neće biti u potpunosti lišen djelatnika od krvi i mesa jer će se u njemu raditi posebno obučeno osoblje kojemu će zadaća biti pripomoći ako što zatreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupcu će na kraju preostati samo da skenira QR kod generiran u predviđenoj aplikaciji, plati pomoću nje ili se posluži kreditnom, debitnom ili takozvanom prepaid karticom. Capisci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo