kreativna ideja / U Nigeriji učenici školarinu mogu platiti - otpadom! Time plaćaju učitelje, uniforme učenika, knjige...

Image
Foto: Reuters

Školarina u My Dream Steadu iznosi 130 dolara godišnje, a škola se širi na novu zgradu kako bi mogla primiti svih 120 učenika. Kad je osnovana 2019. godine, pohađalo ju je samo njih sedam

7.6.2023.
10:50
Reuters
VOYO logo

Nigerijskog učenika četvrtog razreda Fawasa Adeosuna često su slali kući iz osnovne škole u Lagosu jer njegova majka Fatimoh nije platila školarinu, sve dok se nije upisao u drugu školu koja je nudila drugačiji pristup – plaćanje otpadom za reciklažu.

Škola My Dream Stead u siromašnoj četvrti Ajegunle, u kojoj obitelj Adeosun živi, jedna je od četrdesetak škola u nigerijskoj komercijalnoj prijestolnici koja prihvaća otpad za reciklažu umjesto novca za plaćanje naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekle četiri godine lokalna ekološka organizacija African Cleanup Inititative prikuplja boce, limenke, kartone i plastična pakiranja koje roditelji donose u školu, potom ih prodajući tvrtkama za reciklažu.

Image
NAKON DVIJE GODINE /

Tomašević: 'Imamo novi plan za gospodarenje otpadom u Resniku vrijedan 85 milijuna eura'

Image
NAKON DVIJE GODINE /

Tomašević: 'Imamo novi plan za gospodarenje otpadom u Resniku vrijedan 85 milijuna eura'

Time se plaćaju učitelji, uniforme učenika, knjige i kemijske olovke, uz ostale troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha ove kampanje je smanjiti broj djece izvan škole, ali i količinu otpada na ulici multimilijunskog grada, rekao je Aleksander Akhigbe, osnivač organizacije.

Školarina u My Dream Steadu iznosi 130 dolara godišnje, a škola se širi na novu zgradu kako bi mogla primiti svih 120 učenika. Kad je osnovana 2019. godine, pohađalo ju je samo njih sedam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka jutra Fatimoh i Fawas zajedno hodaju prema školi s vrećama otpada preko ramena. Otpad se važe u školi, a njegova vrijednost se dodaje na Fawasov račun.

"Nekad, ako želi kupiti sportsku odjeću, škola mu kaže koliku količinu trebam donijeti", rekla je 48-godišnja Fatimoh, frizerka koja ima šestero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briga za najmlađeg Fawasa posebno joj je otežana otkako je 2018. bila prisiljena napustiti prostoriju koju je koristila kao salon.

"Kada sam saznala da mogu prikupljati plastiku od mene kako bi mi dijete išlo u školu, to mi je olakšalo teret", rekla je dok je na povratku iz škole pretraživala kante za recikliranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo