Idealna temperatura zamrzavanja je -18 stupnjeva jer se tako sprječava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i plijesni, koji se inače nalaze u hrani.
Stručnjaci kažu da je meso najsigurnije zamrznuti u originalnom pakiranju. Međutim, ako će u zamrzivaču biti dulje od dva mjeseca, tada se preporuča da ga umotate u plastičnu foliju ili u plastičnu vrećicu za zamrzavanje.
Meso možete staviti u plastičnu vrećicu zajedno s originalnim pakiranjem.
Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), cijeli pilići i purice u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana, a Ako zamrzavate komade, poput prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet mjeseci.
Govedina, teletina i janjetina, mogu stajati i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ovisno o vrsti mesa.
FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće odnosno od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do godine dana.
Za sirovu svinjetinu vrijede slična pravila kao i za govedinu i
drugo meso. Svinjetina narezana na komadiće može trajati od
četiri do šest mjeseci, dok pečena svinjetina može trajati od
četiri mjeseci sve do godine dana, piše Good Housekeeping.
.Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, hrenovki i šunke,
ne bi se smjela čuvati u zamrzivaču dulje od jednog ili dva
mjeseca. Neovisno o kojoj vrsti mljevenog mesa je riječ, ne biste
ga trebali čuvati u zamrzivaču dulje od tri ili četiri
mjeseca.
Kuhano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri
mjeseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi
trebali čuvati dulje od dva ili tri mjeseca.