Drevne egipatske mumije uglavnom su mirisale "drvenasto", "ljutkasto" i "slatkasto", pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu "Journal of the American Chemical Society".
Istraživači su analizirali devet mumificiranih tijela iz Egipatskog muzeja u Kairu, od kojih većina potječe iz 1. i 2. tisućljeća prije Krista, koristeći kombinaciju alata i senzorskih tehnika, u prvoj studiji takve vrste, navode.
"Miris mumificiranih tijela već godinama privlači značajan interes stručnjaka i šire javnosti, ali do sada nije provedena nikakva kombinirana kemijska i perceptivna znanstvena studija", rekao je glavni autor, profesor Matija Strlič sa sveučilišta University College London (UCL) i Sveučilišta u Ljubljani.
"Ovo revolucionarno istraživanje stvarno nam pomaže bolje planirati očuvanje i razumjeti drevne materijale za balzamiranje. Dodaje još jedan sloj podataka kako bi obogatio muzejsku izložbu mumificiranih tijela."
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/906c4356-ead3-11ef-a127-be8f7beeb0bb/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Na koji način su istražili taj slučaj?
Istraživači su angažirali skupinu obučenih "njuškača" koji su imali zadatak opisati kvalitetu, intenzitet i ugodnost mirisa, kao i mjeriti uključene molekule i spojeve plinskom kromatografijom i masenom spektrometrijom.
To je timu omogućilo da utvrdi primjerice potječu li te komponente iz konzervansa, mikroorganizama ili pesticida.
Mirisi su opisani kao "drvenasti" u 78 posto slučajeva, "ljutkasti" u 67 posto, i "slatki" u 56 posto, dok su "slični tamjanu" i "ustajali, užegli" dobili po 33 posto.
Dr. Cecilia Bembibre s UCL-a rekla je da istraživanje naglašava "važnost korištenja naših osjetila za razumijevanje prošlosti".
Mumificiranje u starom Egiptu obično je uključivalo tretiranje tijela uljima i smolama, uključujući one od bora, cedra i smreke, kako bi se tijelo i duša sačuvali u zagrobnom životu i dali im ugodan miris.