Krenuo je festival Korčulanske pjatance sa drevnom i do zuba izvježbanom vještinom "marendavanja".
"...koja se uvijek radi zbog druženja zbog atmosfere prije svega, vrsta hrane koju mi ne jedemo zbog gladi, nego jedemo zbog ekipe, zbog druženja da se ne napijemo vina na prazan želudac", rekao je Ivo Onofri, vlasnik restorana.
Male su šanse za prazan želudac na Korčuli kad stolove pune udruženi domaći ugostitelji i proizvodači.
"Sreća je naša sto smo svi razlici ti, imamo isti cilj, a to je da prezentiramo tu lokalnu tradicionalnu i hranu i namirnice sa lokalnim vinima i uljima", rekla je Jelena Marović, nositeljica OPG-a.
Biftek i tuna na žaru, tartar, svjeze kozice, školjke. Na trpezu dolaze i odlaze.
"A ovo ne moze nista proći bez korčulanskoga vina", tvrdi ugostiteljica Marija Đurić.
Za potpun dojam treba i malo slatkog.
"Napravim praline ili sa kombinacijom sa našim mermeladama koje činimo u konobi ili sa luisom koja mirise po limunu iil od lovora jedan mouse, iskombiniram što se nađe u prirodi", opisala je vlasnica konobe Biljana Milina.
Od desetak udruženih u Korčulanske Pjatance, čak troje imaju Michelinovu preporuku. Na ovaj ranč nisu tako slučajno zalutala i neka svjetski poznata imena."
"Imali smo Berniea Ecclestonea, Bill Gatesa, Toma Cruisea, Penelope Cruz, Demi Moore, dakle plejadu svjetskih faca. Sve je to jedan prijateljski odnos gdje se pogubi tko je dolje, a tko gore", rekao je Ivan Marelić, predsjednik Udruge Korčulanske Pjatance.
U četiri dana festivala redat će se i marende i gala večere.
"Korčula je specifična, neki utjecaji su se ovdje lomili, ona je povijesno i gastronomski jako zanimljiva, a onda jos imas cijeli taj kraj koji ti daje motivacije, taj Mediteran, ta makija, brdo, to more...", rekao je chef Dino Galvagno.
Poznati chefovi će kuhati, ali i na radionicama znanje prenositi korčulanskim školarcima.
"Znači moramo to znanje podijeliti djeci neka se netko od njih ove godine inficira ovim našim zanatom i mi ćemo postići svoj cilj", zaključio je ugostitelj Dražen Matković.
A za njega je potrebno mrvu kreativnosti, kap volje te sve ostalo Korčuli bogom dano.