veliko priznanje / Papa Franjo crkvu Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu proglasio bazilikom. Kakvo se slavlje priprema?

Bazilika je velika i važna crkva kojoj je sam papa dao posebna i značajna prava

19.9.2022.
20:03
VOYO logo

Veliko priznanje za crkvu Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu - papa Franjo proglasio ju je bazilikom. RTL ekskluzivno doznaje kada će biti službeno proglašenje i kakvo se slavlje priprema.

Ovom su se nadali i ovo su pripremali godinu dana. A onda je došla potvrda. Crkva Sv Antuna bit će bazilika. U Zagrebu tek druga, u cijeloj zemlji 13.ta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je broj Sv.Antuna tako da je simbolički i znakovito se to poklopilo da u Hrvatskoj 13.bazilika je crkva Svetog Antuna", poručio je fra Miljenko Hontić, provincijal franjevaca konventualaca u Hrvatskoj.

Bazilika je, pojednostavljeno rečeno, velika i važna crkva kojoj je sam papa dao posebna i značajna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bazilika na jedna poseban način označava povezanost s Rimom, sa Svetim ocem. On je taj koji daje taj titul jednoj crkvi da ona bude izdignutija, iznad ovih ostalih", tvrdi fra Hontić.

Bazilike mogu nositi papin grb, a dobivaju i svoj. Ovaj je načinjen kao mozaik sitnih kamenčića. Bazilika Svetog Antuna ove godine slavi i sto godina od dolaska franjevaca na Sv.Duh i 90 godina župe. Slavlje počinje već sljedećeg mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Briljantno odrađeno /

Bazilika stara 120 godina bez kupole je još osjetljivija, ali morali su. A kad je obnove: 'Svijetlit će!'

Image
Briljantno odrađeno /

Bazilika stara 120 godina bez kupole je još osjetljivija, ali morali su. A kad je obnove: 'Svijetlit će!'

"Ova bliža priprava će početi na Svetog Franju kada ćemo u 18 sati upriličiti blagoslov kućnih ljubimaca jer je Sveti Franjo zaštitnik životinja. Mi kao fratri želimo na takav način još dodatno obilježiti taj blagdan", kazao je fra Ivan M. Lotar, župnik Župe Svetog Antuna Padovanskog na Sv. Duhu.

Najvažnije događanje bit će 8. prosinca na blagdan Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije kada će nuncij pročitati dekret o proglašenju bazilike. Bit će pozvani i svi svećenici. I ne samo oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo i korisnike svoje pučke kuhinje. Oni su, na kraju krajeva, osobiti pozvani na taj čin kao i djeca i roditelji s teškoćama u razvoju. Dakle, da se vidi kako se diše ovdje na Svetom Duhu", poručio je fra Lotar.

Vrijedni franjevci u bazilici će organizirati i psihološku pomoć koju će vjernicima pružati psiholozi, pravne savjete pravnici, savjete o financijama- ekonomisti. A najbolji za dušu ionako su već tu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo