KRATKA SVJETLA / Ovaj tjedan donosi promjene za vozače. Za neke se stvari mijenjaju, a neki moraju dodatno pripaziti

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću

27.3.2023.
15:26
Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Proteklog vikenda sat se pomaknuo unaprijed i započelo je ljetno računanje vremena, a samim time stižu i promjene za vozače automobila.

Pomicanjem sata uobičajeno nastupa i prestanak obveze vožnje s uključenim barem kratkim svjetlima, ali Zakonom o sigurnosti prometa na cestama fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, i to od 1. studenoga do 31. ožujka ove godine, odnosno do ovoga petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti danju svjetla moraju biti upaljena.

Image
nemojte zaboraviti /

Od danas na snazi važno pravilo za vozače - evo kolike su kazne ako vas ulovi policija

Image
nemojte zaboraviti /

Od danas na snazi važno pravilo za vozače - evo kolike su kazne ako vas ulovi policija

Iznimka su motocikli i mopedi koji tijekom čitave godine za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla, pri čemu vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću.

U navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana kazna u iznosu od dosadašnjih 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo