Za mnoge je pomisao na let avionom sve samo ne glamurozno iskustvo: od beskonačnog čekanja u redovima osiguranja do gužvanja s drugim putnicima. Stoga nije teško prepustiti se maštanju o luksuznim privatnim avionima s tzv. first class uslugom. No, kako uistinu izgleda ta povlastica rijetkih sretnika?
Zapravo, ona uvelike ovisi o stjuardesama koje se tijekom cijelog leta brinu o željama i potrebama visoko profiliranih putnika. Kimberly Benton u industriji je već devet godina i premda joj posao omogućava putovanje svijetom, on je zahtjevan i stresan. Dosad je proputovala više od 130 zemalja u 27 različitih poslovnih aviona. Za svoj posao kaže da je više od usluge, on je „stvaranje iskustva“.
„Očekuju da će to biti puno osobnije. Očekuju da ćeš znati što točno žele, kada to žele, a to bi moglo biti i nešto sitno poput toga da čim uđu u avion, žele da ih čeka espresso i primjerak Sunday Timesa,“ rekla je Kimberly za BBC.
Kada se radi o zabavama, njezin posao je održavanje ugodne atmosfere uz brigu da zabava ne izmakne kontroli.
„Moraš znati kada stati na loptu – ne dopustiti im da se previše napiju, da ne pokvare zabavu - i kako održati balans“, kaže ova iskusna stjuardesa.
Mary Kalymnou također je radila kao stjuardesa za kraljevske obitelji, predstavnike država, direktore i slavne osobe, i to 13 godina. Na svojim letovima doživjela je da gosti u avion unose životinje, dragulje, više od 20 vrećica iz shoppinga, oružje, čak i trupla.
„Triput u karijeri imala sam preminulu osobu u avionu – lijes napravljen od zlata i skupocjena drveta.“
Muke s jelovnikom i svileni tepisi
Prije svakog leta obje stjuardese morale bi organizirati catering za klijente. Jednom prilikom, Kalymnou je neposredno prije leta dobila zahtjev od klijenta za juhom od peraje morskog psa za let iz Londona. To je jelo koje se mora naručiti 48 sati unaprijed.
„To je bio težak izazov jer je jelo uglavnom zabranjeno u Ujedinjenom Kraljevstvu i samo su certificirani dobavljači i restorani mogli dostaviti tu narudžbu. Zahvaljujući odličnim vezama, uspjela sam ispuniti zahtjev nekoliko minuta prije nego što su putnici stigli“, ispričala je Kalymnou.
Ipak, nakon što su se ukrcali, ponuđeni menu odlučili su zamijeniti hamburgerima koje su unijeli na let.
„To je tipičan primjer dnevnog života stjuardese. Težimo najboljem, čak i kada to ispadne nepotrebno“, rekla je Kalymnou.
Benton se prisjeća aviona koji je u potpunosti bio ukrašen svilenim tepisima, s toaletima u kojima su bili materijali luksuzne modne kuće Fendi.
„Bila je to sto posto svila. Govorila bih: "O Bože, molim vas, skinite cipele… ne dirajte ništa“, u smijehu se prisjeća.
Kaže kako obično ne dobiva napojnice, no priznaje da je dobivala darove kao što su skupe torbice. Ipak, kao najveću prednost svog posla navodi priliku za upoznavanje novih ljudi i posjećivanje novih mjesta kao što su Maldivi, Japan i Bali.
„Jedna od golemih povlastica ovog posla. Odlazak na sva ta mjesta možeš nazvati poslom. Radiš i živiš ono što voliš“, zaključila je.