OGLAS

KIBERNETIČKA SIGURNOST / Niste koristili Gmail 2 godine? Od petka kreće brisanje starih računa... Razlog? Moguća ste meta hakera

Image
Foto: Shutterstock

Brisat će se od maila, do dokumenata, diska i fotografija. Postoje i iznimke i to su računi s YouTube kanalima, oni s preostalim saldom na darovnim karticama, oni koji se koriste za kupnju digitalnih sadržaja poput knjige ili filma i oni koji imaju objavljene aplikacije koje su aktivne na platformi poput Google Play trgovina

28.11.2023.
8:59
Shutterstock
VOYO logo

Google račun koji niste provjeravali godinama možda će biti izbrisan ovaj tjedan jer od petka Google kreće s brisanjem računa koji su bili neaktivni najmanje dvije godine.

Tvrtka je najavila novu politiku još u svibnju, rekavši da je njezina namjera spriječiti sigurnosne rizike. Naime, stariji računi vjerojatnije se oslanjaju na reciklirane lozinke i manje je vjerojatno da će primijeniti najnovije sigurnosne mjere kao što su provjera u dva koraka. Zato su daleko ranjiviji na probleme poput krađe identiteta, hakiranja i neželjene pošte, donosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Google još od kolovoza šalje upozorenja korisnicima i to na račune i na adrese za sigurnosne e-porukama koje su dali korisnici. Prvo će se brisati račune koje vlasnici nikad nisu posjetili nakon što su ih kreirali, navo je Google u svibnju. "Želimo zaštititi vaše privatne podatke i spriječiti svaki neovlašteni pristup vašem računu čak i ako više ne koristite naše usluge", napisao je Google u ažuriranju pravila za kolovoz.

Image
OBITELJ PODIGLA TUŽBU /

Google karte muškarca odvele u smrt preko srušenog mosta? 'Bez riječi sam kad me kćeri pitaju kako im je umro otac'

Image
OBITELJ PODIGLA TUŽBU /

Google karte muškarca odvele u smrt preko srušenog mosta? 'Bez riječi sam kad me kćeri pitaju kako im je umro otac'

Google računi uključuju sve, od Gmaila do dokumenata, potom diska i fotografija, što znači da je sav sadržaj koji se nalazi u Google paketu neaktivnog korisnika u opasnosti od brisanja. Postoji nekoliko iznimaka od brisanja: računi s YouTube kanalima, oni s preostalim saldom na darovnim karticama, oni koji se koriste za kupnju digitalnih sadržaja poput knjige ili filma i oni koji imaju objavljene aplikacije koje su aktivne na platformi poput Google Play trgovina, tvrtka je rekla u kolovozu. Odluka o brisanju računa ide korak dalje od starije politike. Godine 2020. Google je rekao da će korisnicima biti izbrisan njihov sadržaj s usluga koje su prestali koristiti, ali sami računi neće biti izbrisani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav potez pozdravili su stručnjaci za sigurnost rekavši da hakeri nekad koriste stare nekativne račune za kreiranje novih koristeći telefonski broj.

POGLEDAJTE VIDEO Za RTL govori žrtva kripto prijevare: 'Bio je u Katru na SP-u, živio raskošno, tada smo svi shvatili...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo