Na Vincekovo diljem hrvatske posvećuju se vinogradi i kreće se u rezidbu loze uz vino i pečene kobasice.
Ovoga puta vodimo vas na nešto drugačije Vincekovo. Umjesto klupa - brajde. U vinogradu uče, pišu diplomske radove i prave svoje vino.
Naoko slavonski vinograd kao i svaki drugi, no ipak potpuno drugačiji jer ovaj, prostran na više od 3 hektra, obrađuju studenti agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku. Jer da bi u budućnosti bili vrsni vinari, moraju naučiti...
"Kada se vinova loza reže, na koji postupak, koje sve vrste vina postoje", pojašnjava nam studentica Agrobiotehničkog fakulteta, Antonija Petrić.
No na Vincekovo, kada počinju radovi u vinogradu i studenti trebaju pomoć svetog Vinka. Ali i bez pomoći profesora i asistenata također ne ide, pa su se i oni uhvatili rezidbe, ali i održali predavanje.
"Ostavljamo u pravilu donji prigodni reznik sa dva do tri pupa. Gornja mladica je 'Lucanj' s osam do deset pupova", objašnjavao je Toni Kujundžić, asistent katedre za vinogradarstvo i vinarstvo.
Pa je ovaj vinograd i poligon za pokuse, nove agrotehničke mjere, ali i diplomske i završne radove.
"Svake godine nešto se drugo mijenja pa studenti uče u vinogradu i o drugim poljoprivrednim područjima... Kako i na koji način upotrijebiti svu modernu i novu tehnologiju", nadodaje studentica Antonija.
Za slavonsko vino nema straha jer, osim što koriste suvremenu tehnologiju, studenti poštuju i tradiciju, a nisu imuni niti na tamburaše, koji su ovoga puta, za kraj, otpjevali itekako aktualan bećarac:
"U rukometu nemamo medalju, u rukometu nemamo medalju.
Nema veze ovdje smo u raju, ma nema veze ovdje smo u raju."