NEKI NE VOLE VAGINU: / Zbog jedne gigantske od 33 metra izbio je kulturni rat u Brazilu

Image
Foto: Facebook

Jednog od kritičara umjetnica je maestralno poklopila

5.1.2021.
13:39
Facebook
Play logo

Golema skulptura vagine na obronku na sjeveroistoku Brazila pokrenula je kulturološki rat između ljevičara i konzervativaca - uključujući bliske saveznike predsjednika Jaira Bolsonara, predvodnika brazilske krajnje desnice.

Instalacija "Diva", jarko crvena skulptura od betona i smole velika 33 metara umjetnice Juliane Notari nalazi se na mjestu bivše šećerane koja je pretvorena u muzej na otvorenom u saveznoj državi Pernambuco. Otkrivajući instalaciju prošli tjedan, Notari je rekla da istodobno prikazuje vaginu i ranu koja dovodi u pitanje odnos prirode i kulture u "falocentričnom i antropocentričnom društvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

"Ova su pitanja danas postala sve hitnija", napisala je na svojoj Facebook stranici, popraćena nizom fotografija ogromne, jarko crvene skulpture, koji je 11 mjeseci izrađivao tim od 20 majstora.

Što da kažem kćerima kad ovo vide

Umjetničko djelo pokrenulo je žučnu raspravu na društvenim mrežama, a više od 25.000 ljudi komentiralo je Notarijinu Facebook objavu - i pristaše i kritičari. “Uz svo dužno poštovanje, nije mi se svidjelo. Zamislite da šetam sa svojim mladim kćerima po ovom parku i da ih pitam ... Tata, što je ovo? Što ću odgovoriti? " žalio se jedan kritičar, no umjetnica ga je brzo poklopila:: "Uz dužno poštovanje, možete naučiti svoje kćeri da se ne srame vlastitog spolovila."

Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Bolsonarov politički guru, Olavo de Carvalho, na Twitter je napao njeno djelo, i čini se predlaže divovsku skulpturu penisa kao odgovor.. Njegovi komentari podijeljeni su gotovo 700 puta, a mnogi prepuni otvorenih kritika na račun ljevičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolsonaro često kritizira umjetnost za koju smatra da je ljevičarska, a 2019. neuspješno je pokušavao zamrznuti financiranje filmova s ​​LGBTQ temama. Nekoliko mjeseci kasnije, njegov je tajnik za kulturu otpušten nakon što je objavio video u kojem je izgleda kopirao govor šefa nacističke propagande Josepha Goebbelsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo