Preveslali su pola Jadrana u samo četiri dana.
Na drugoj dionici preveslavanja
Jadrana, Argonauti su ubacili u petu
brzinu.
Vrijeme i snaga ih dobro služi pa su uspjeli pojačati i bliže
Savudriji nego što prvotno planirali.
Argonauti su veslali i drugu noć zaredom kako bi do svog cilja stigli ranije. Jučer su krenuli od Ščedra kod Hvara i doveslali do Rogoznice. Jutros su nakon kratkog predaha nastavili veslati.
Otisnuli su se od Rogoznice, a u ovim bi trenutcima trebali veslati prema Saliju na Dugom otoku gdje će se usidriti i prenoćiti. Ruta od Prevlake do Savudrije duga je 650 kilometara. S današnjom dionicom točno su na pola puta do svog cilja.
Nakon četiri dana i dvije noći veslanja, Argonauti su stigli do
Rogoznice i to plavih usana.
Usne su im ofarbane jer na taj način pružaju podršku osobama
oboljelim od plućne hipertenzije. To im je bila i tema milenijske
fotografije koju im je jutros snimio Šime
Strikoman.
"Nazvali smo ovaj projekt 'Jadranom bez daha' jer ljudi koji
boluju od plućne hipertenzije ostaju bez daha svakog trena i po
danu i po noći. Svi ljudi koji boluju od bolesti pluća ili srca,
jedan od znakova je ljubičaste ili plave usne", objasnio je
kapetan Argonauta Tomislav Smrček.
Ekipi su u ispomoć stigla i dva mlada lava, oni tek grade svoju
priču, a u veslanje su se zaljubili nakon što su njihovi očevi i
prijatelji pobijedili na Maratonu lađa prije
četiri godine.
"Kad sam vidio dečke u videu koji su stavili na Youtube, to me
motiviralo da i ja to pokušam i da budem dio te velike priče",
rekao je veslač Filip Kovač.
U Bjelovaru je veslanje toliko popularno da se sve više mladih
priključuje, a već nekoliko godinama imaju i žensku ekipu koja
niže uspjehe, hvale se Argonauti.
"Motiviralo me dosta jer mi je i tata bio član šampionske ekipe
i još uvijek je", kazao je veslač Patrik
Brckan.
Kad ne veslaju, šampioni spavaju u kabinama na
jedrilici, u svim prilikama i neprilikama u tom skučenom prostoru
osuđeni su jedni na druge. Pred spavanje se opuste, a prate i
RTL. Jaka hrana potrebna im je svaki dan zato sa
sobom imaju i kuhara.
"Danas evo krčka malo iza grah s kobasicom i salata. Sutra malo
roštilja. Prekosutra pileći file, naravno s juhom. Juha je
obavezna svaki dan, topla juha radi osvježenja", ispričao je
kuhar Mladen Jušta.
Kaloričan je i doručak; suhomesnato i pohani kruh. Argonauti još
uvijek taje oslanjaju li se samo na kuhara ili u kanuu skrivaju
komad špeka za dodatnu energiju na otvorenom moru.