Može li gola berba poboljšati vino?

Mike Hayes iz australskog Queenslanda odlučan je prokušati metodu pravljenja vina staru oko 4.000 godina, a koja navodno potječe iz Gruzije.

19.12.2012.
14:45
VOYO logo

Ova se metoda svodi na branje grožđa za vrijeme punog mjeseca i - potpuno gol! Osim što će gol brati, gol će ga i gnječiti i to bez mehaničkih pomagala.

Odlučan je gnječiti grožđe golim stopalima, a iako ne zna hoće li ova metoda upaliti, voljan ju je probati jer smatra da nije riječ o praznovjerju već o prirodnoj metodi koja se upražnjavala generacijama i iz sasvim opravdanih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proučavanja koja je proveo na drevnim metodama ukazuju na to da bi mjesečeve mijene mogle pozitivno djelovati na berbu, a nenošenje odjeće navodno ima funkciju izoliranja berbe od bakterija koje žive u odjeći, a mogu negativno utjecati na aromu.

Hoće li se ova 'ekstremna berba' pokazati uspješnom, tek treba vidjeti, a do tada predstoje pripreme za dvije eksperimentalne berbe, u ožujku i travnju, kade će Australac iskušati svoje nekonvencionalne metode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo