Manje kalorija imaju obroci u fast food lancima - nego jela koje naručite u klasičnim restoranima. Čini se nemoguće - ali upravo to je pokazala studija objavljena u prestižnom znanstvenom časopisu - British Medical Journal.
Analizirali su 13,5 tisuća obroka i zaključili da prosječno jelo u restoranu brze hrane ima 750, dok jelo u restoranu ima 1033 kalorije.
"Što ovdje pripremate? Pa radim jedan lungic sa krumpirima. To je jedna od stvari koje se najcesce jedu ovdje. Uz salatu i kruh...", kazao je za RTL Direkt kuhar Dragan Krušlin.
Uzeli smo najčešće naručivan obrok u restoranu - l lungić, pekarski krumpir, kruh i salatu, a onda smo otišli i po najčešće naručivani fast food - hamburger s krumpirićima. U svakom slučaju, i jedan i drugi su obrok jako kalorični. Provjerili smo s nutricionisticom.
"Naravno da postoji mogućnost da je obrok iz restorana kaloričniji od obroka iz fast fooda. Kao što postoji i obrnuto, da je fast food uvijek nutritivno manje kvalitetniji od onog iz restorana. Ali pitanje je, u kojem restoranu, i koja hrana", objašnjava Karmen Matković Melki, nutricionistica.
Svinjski lungić od 700 kalorija i pečeni pekarski krumpir koji ima 484,4 kcal ukupno imaju 1184,4 kalorija. Hamburger pak sadrži 503 kcal, dok porcija velikih krumpirića ima 434 kcal što je ukupno 937 kalorija. Zaključak: hrana iz fast food restorana ima manje kalorija.
Razlika od 200 tinjak kalorija potvrdila je britansko istraživanje. Obrok u restoranu je kaloričniji. Dio razloga je i u tome što su porcije u restoranima veće.
"Nije bitno radi li se o fast food restoranu, restoranu ili da jedemo kod kuće. U kontekstu kalorijskog inputa, bitno je što jedete. Nemojte se zavarati u brojanju kalorija, to zna prevariti", poručuje nutricionistica.
Pa tako 100 grama orašastih plodova ima duplo više kalorija od 100 grama svinjskog odreska. Ali zapamatite ovo - prosječan obrok, preporuka je liječnika, ne bi trebao prelaziti 600 kalorija.