JE LI VAM IKAD PALO NA PAMET ZAKOPATI GAĆE U ZEMLJU? / Isprobajte tu metodu, čim se više rupa stvori, tim su bolje vijesti

Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svijetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i pol puta veće od Švicarske

12.4.2021.
10:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Širom Švicarske poljoprivrednici i vlasnici vrtova zakopat će 2000 para bijeloga donjeg rublja u sklopu znanstvene studije o kvaliteti tla. Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji sudjeluju u istraživanju šalje po dva para pamučnih gaća, a njihova je zadaća zakopati ih u zemlju u svojem vrtu ili na poljoprivrednom dobru.

Kakvoća tla

Nakon određenog vremena gaće će se iskopati te će se ispitati u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su mjeri sitni organizmi razgradili tekstil.

"To će biti pokazatelj kakvoće tla", rekao je voditelj projekta Marcel van der Heijden.

Ekolog je za agenciju dpa otkrio i da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, no ne ovako opsežne. Otprije je poznato da se u sklopu proučavanja kakvoće tla u zemlju zakopavaju vrećice čaja.

Volonteri koji su se javili na Agroskopov poziv, za usporedbu će u zemlju zakopati i standardizirane vrećice čaja te će uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće. Projekt se provodi pod nazivom "Evidence Underpants".

Čim više rupa, tim bolje

Jedan par donjih gaća bit će otkopan i fotografiran nakon što pod zemljom bude mjesec dana, a drugi će se par otkopati nakon dva mjeseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana - što se pronađe više rupa na gaćama, znači da je tlo zdravije.

Heijden je rekao da je jedna od svrha studije istaknuti na koji način tlu prijete erozija, prekomjerna upotreba gnojiva i izgradnja.

Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svijetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i pol puta veće od Švicarske. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove jer je tlo neplodno.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali