Turistima je Hrvatska omiljeno gastro odredište, a od ove godine dočekuje ih i jedan sladak, ali zdrav proizvod iz hrvatske kuhinje. Mlada poljoprivrednica proizvodi slatki namaz od batata - zdravu konkurenciju mnogim čokoladnim namazima.
Ona kuha bijeli i crni dio batata, a kada se spoje, dobije se Batela - slatki namaz u kojem je glavni sastojak batat.
Originalni proizvod
Nezadovoljna cijenom batata odlučila je podiguti njegovu vrijednost. Iskoristila je iskustvo koje ima u pravljenju džemova, batatu dodala čokoladu i dobila originalni proizvod.
"Ta cijena batata, ekološkoga i komercijalnoga, je identična i s tim nisam bila zadovoljna", rekla je Diana Prpić, vlasnica OPG-a koja je došla na ideju stvaranja Batele.
Oku privlačna, nepcu ukusna, a što je najvažnije potpuno zdrava.
"Svi su sastojci ekološki, dobara je za djecu, za trudnice, za bolesne i za sportaše. Nama je i cilj da bude svakodnevna namirnica na stolu svih dobih skupina jer ona je naša bombica zdravlja", poručuje Prpić.
Batela je tražena i u inozemstvu
Dnevno napuni najmanje 140 staklenki. Proizvodi i vegansku verziju. Iako je počela proizvodnju tek prije pet mjeseci, Batelu traže i izvan Hrvatske.
"Od malih ljudi, ovako za njihove potrebe, do jedne privatne bolnice u Luxemburgu, preko Londona. Čak je i Australija u pitanju. To je sve u zraku ali nadamo se da će sletjeti", kazala je.
A cijela proizvodnja počinje izvan Dianine kuhinje, odnosno uzgajanjem sadnica batata. Proizvodnju Batele planira unaprijediti, a onda tko zna kakvim bi nas još delicijama mogla iznenaditi.