Pod objavom se povela rasprava i dok se većina zgraža nad bacanjem maski posvuda, umjesto u otpad, javili su se ono koji maske nazivaju 'brnjicama' i u njima vide najveći problem

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izdao je važno upozorenje u kojem podsjećaju ljude kako jednokratna medicinska zaštita, konkretno gumice na maskama i lateks rukavice, mogu biti smrtonosne za divlje životinje. Upozoravaju građane da prije bacanja prerežu gumice te da ih bacaju na za to predviđeno mjesto.

"Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica.

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u kronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem.

Ljubazno Vas molimo da ????????????????????????̌???????????? gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto."

Pod objavom se povela rasprava i dok se većina zgraža nad bacanjem maski posvuda, umjesto u otpad, javili su se oni koji maske nazivaju "brnjicama" i u njima vide najveći problem.