Play ponuda

JEDNOM KAD VIDIŠ, NEMA NATRAG / Golemo 'čudovište' u svemiru! Svima na pameti samo jedno ime: 'Zumirao sam, i oči i usta su mi urlali...'

Image
Foto: NASA/JPL-Caltech

Slika prikazuje maglicu kao rasadnik zvijezda smještenih u zviježđu Strijelca, duž ravnine Mliječne staze

27.10.2021.
12:34
NASA/JPL-Caltech
Play ponuda

Vidjeli smo mnoštvo zadivljujućih slika svemira snimljenih teleskopima i svemirskim letjelicama u prošlosti, bilo da se radi o valu eksplozije supernove, teksturi planeta ili stupovima međuzvjezdanog plina i prašine. Međutim, piše Science Alert, ponekad ipak postoji i nešto više što je skriveno u uzorcima zvijezda i svjetla. Pogledajte, primjerice, sliku ispod i provjerite sugerira li vam nešto.

To je slika snimljena NASA-inim svemirskim teleskopom Spitzer, koji je bio u funkciji od 2003. do 2020. godine. Imate li već neke asocijacije, prepoznajete li o kome se radi? Dat ćemo vam trag: Razmislite o čudovištima… točnije o čudovištima koja potječu iz japanskih filmova iz 1950-ih. Možda ćete morati malo zaškiljiti i upotrijebiti maštu prije nego što vam kažemo nešto više.

Image
Foto: NASA/JPL-Caltech
Image
Foto: NASA/JPL-Caltech

'Oči i usta su mi urlali Godzilla'

Što se tiče specifičnosti, slika prikazuje maglicu kao rasadnik zvijezda smještenih u zviježđu Strijelca, duž ravnine Mliječne staze. Svijetlo područje u donjem lijevom kutu (što izgleda kao da bi moglo biti biće koje drži masivno stvorenje?) je područje za stvaranje zvijezda poznato kao W33, i udaljeno je oko 7800 svjetlosnih godina od Zemlje.

Slika je snimljena kao dio Spitzerovog GLIMPSE Surveyja, što je skraćenica od Galactic Legacy Infrared Mid-Plane Survey Extraordinaire. Iako je Spitzer sada u "mirovini", slike koje je prikupio još uvijek se analiziraju.

Jedan od onih koji rade analizu je astronom Robert Hurt, s Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech), a on je uspio uočiti nešto na priloženoj slici. Kao što ste do sada mogli pretpostaviti, Hurt misli da se tu nalazi jasan nagovještaj Godzille.

"Nisam tražio čudovišta", kaže Hurt. "Samo sam slučajno bacio pogled na područje neba koje sam pregledavao mnogo puta prije, ali ga nikad nisam zumirao. Ponekad, ako samo obrežete područje na drugi način, izvuče se nešto što prije niste vidjeli. Oči i usta su mi urlali 'Godzilla'."

Pareidolija je sklonost da se vidi nešto smisleno u besmislenoj slici, a to se događa prilično često, čak i u slikama kozmosa.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play ponuda
Play ponuda