ZNATE LI ODAKLE SE UPRAVLJA ROVEROM PO MARSU? / Pa, nije iz sjedišta NASA-e, već iz jednog malenog stana u Londonu

I slijetanje rovera 18. veljače pratio je iz svog dnevnog boravka koristeći pet računala - dva Apple Maca, iPad i dva druga zaslona za virtualne sastanke s kolegama

2.3.2021.
13:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sanjeev Gupta, 55-godišnji NASA-in znanstvenik zadužen je za kontrolu Marsovog rovera na Crvenom planetu iz malog stana u Londonu. Gupta, koji je porijeklom iz Indije, trenutno radi iz jednosobnog stana u Londonu u vrijeme kada bi trebao biti s drugim znanstvenicima na kontroli misije u Kaliforniji.

"Trebao bih biti u Laboratoriju za mlazni pogon u Kaliforniji, u jednom od ureda koji su otprilike tri puta veći od ovog dnevnog boravka i koji su prepuni znanstvenika i inženjera s glavama zakopanima u laptope te okruženi velikim zaslona. Sjedište NASA-e je prilično drugačije od ovog jednosobnog stana", rekao je prof. Gupta za Daily Mail.

Profesor Gupta (55), stručnjak za geologiju s londonskog Imperial Collegea, jedan je od vodećih znanstvenika na projektu vraćanja uzoraka stijena s planeta i otkrivanja je li na Marsu bilo života prije milijarde godina.

Unajmio stan kako bi žena i djeca mogli spavati noću

Tijekom sljedećih tjedana, on i kolege započet će s mapiranjem zadataka za rover, usmjeravajući ga na mjesta za bušenje uzoraka koji će se odvojenim projektom 2027. prenijeti na Zemlju. Prof. Gupta stan je unajmio kako bi njegova supruga i djeca mogli spavati bez ikakvih smetnji jer on mora raditi i noću.

I slijetanje rovera 18. veljače pratio je iz svog dnevnog boravka koristeći pet računala - dva Apple Maca, iPad i dva druga zaslona za virtualne sastanke s kolegama. "Rover je sletio u krater Jezero, što je stvarno dobro mjesto jer je to drevno jezero nastalo udarom meteorita prije milijarde godina", rekao je prof. Gupta. 'Možemo vidjeti drevnu riječnu dolinu i delte. Očito sada tamo nema vode, ali testirat ćemo je li je bilo u prošlosti.

S timom imam sastanke svaki dan i razgovaramo o tome koje ćemo eksperimente napraviti i odakle ćemo uzeti uzorke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Proći će nekoliko tjedana prije nego što pokrene i prvi kotač. Tada će se moći kretati do stotina metara u danu i putovat će desetke kilometara od svog trenutnog mjesta. Tražimo kamo ga usmjeriti na stijene uzbudljivog izgleda i način na koji će tamo stići", rekao je.

Radno vrijeme ne postoji. Potrebno je 11 minuta da se signali vrate s Marsa, jer je udaljen oko 150 milijuna milja. 'Ipak, zbog pandemije, ne mogu biti tamo gdje bih trebao biti - u Kaliforniji oko 10.000 kilometara odavde“, zaključuje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali