Play ponuda

POTRES OTKRIO SABLASNU MUMIJU U ZIDOVIMA SRUŠENE CRKVE: / Ali još veći misterij je ono što su pronašli kraj nje

Image
Foto: ancient-origins.ne

Među brojnim zgradama koje je potres u Ekvadoru uništio ili oštetio bila je i stara crkva.

21.2.2017.
15:00
ancient-origins.ne
Play ponuda

Potres 1949. u Ekvadoru otkrio je mumiju iz Guana. Nakon detaljnih analiza, znanstvenici pretpostavljaju kako je riječ o franjevcu Lazaru de Santofimi, prenosi Ancient origins. Poslan je iz Španjolske kako bi krstio Indijance. Bio je gvardijan samostana i crkve od 1565. do 1572. Prema analizama, kada je umro bio je star između 85 i 90 godina. Mnogi tvrde kako je pokopan u zidovima crkve zahvaljujući brojnim dobrim djelima koje je činio, te kako bi i nakon smrti mogao paziti na stanovnike. U zidovima crkve nije pronađena niti jedna druga mumija, a komad zida u kojem je otkriveno tijelo još uvijek stoji. No veća zagonetka je staklenka.

Prema povijesnim zapisima, fratar je pokopan u veliku staklenku (tj. glineni ćup), odnosno cantaro kako ga mještani zovu, no danas joj nema ni traga. No nitko ne zna zašto - s obzirom na to da nije zabilježen nikakav sličan slučaj. Pokopan je s maramom preko brade. Neki tvrde kako mu je zavezana nakon smrti da bi čeljust ostala zatvorena, drugi kako je nosio maramu i za života zbog zubobolje. Uz tijelo je pronađeno i mumificirano tijelo miša.

Prema ljepšoj varijanti, miš je pred kraj života bio jedini prijatelj starom fratru, pa su ga pokopali s njime. Ipak neki tvrde kako je pravi razlog mnogo jeziviji - miš je htio jesti tijelo fratra, no nije mogao izaći iz ćupa.

Play ponuda
Play ponuda