Play ponuda

Uz pomoć satelita pronađen El Dorado?

shimmer fallback

El Dorado, mitski indijanski grad neizmjerne ljepote i bogatstva, navodno je pronađen uz pomoć Google Eartha, tvrdi tim finskih znanstvenika koji je zaslužan za ovo otkriće.

13.1.2010.
16:19
Play ponuda

Iako mnogi stručnjaci vjeruju da je ovaj grad uistinu samo motiv iz mitova, neki tvrda da je konačno lociran.

Mnoge legende smještale su ovaj grad u Kolumbiju. Nakon bjesomučnih potraga španjolski konkvistadori za njim, El Dorado je privukao pažnju brojnih povjesničara, arheologa i mnogih avanturista i pohlepnika.

Zahvaljujući satelitskoj tehnologiji i sustavnom uništavanju amazonske prašume arheolozi su sada u prilici da saznaju što se sve krije ispod silnog šumskog bogatstva.

Satelitske snimke s Google Eartha upućuju na to da bi El Dorado mogao biti stvarno mjesto.

Martii Parssinen sa Sveučilišta u Helsinkiju vjeruje da su on i njegov tim pronašli mitski grad. Na to upućuje preko 200 geometrijskih struktura otkrivenih na području koje je danas prekriveno šumom i za koje se vjeruje da su stare preko 1.700 godina. Ove strukture nalaze se na graničnom području između Bolivije i sjevernog Brazila.

Mnogi entuzijasti vjeruju da je Amazona bila posljednje mjesto gdje se neka vrsta idealnog društva održala.

Parsinnen i njegov tim svoje otkriće objavili su u časopisu Antiquity te vjeruju da su pronašli ostatke grada koje je nekad naseljavalo neko kompleksno društvo.

Isto tako tim znanstvenika razočaran je Googleovim servisom jer loše pokriva nenaseljena područja te samatraju da se na snimkama vidi svega 10 posto onog što sa zapravo nalazi pod gustom šumom.

Play ponuda
Play ponuda