Play ponuda

U CRKVI NA SILBI PRONAĐENA VREMENSKA KAPSULA IZ 1922.: / Osobito je značajna novčanica koja je pronađena u boci

Image
Foto: Facebook/DZBO Silbe

U vrijeme pisanja poruke, Silba je bila pod talijanskom okupacijom pa je stavljanje dinara jasna politička poruka

27.11.2019.
14:54
Facebook/DZBO Silbe
Play ponuda

U crkvi Gospe od Karmena u Silbi, prilkom konzervatorskih istraživanja pronađena je vremenska kapsula iz 1922. godine, kada je crkva prošli puit renovirana. "Nalazila se u opekom zazidanoj niši prozorčića u sjevernoj stranici kapele sv. Anutna Padovanskog, pažljivo pohranjena u staklenoj bočici marke „Diana“ začepljenoj plutom koji je od utjecaja vlage bio zaštićen voštanim pečatom bez oznake", ističe Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

U bočici su se nalazila tri predmeta - na papiru rukom i plavom tintom ispisana "Spomenica", jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para od 21. ožujka 1921. godine te jedna zamotana cigareta.

"Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je preradjena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine. Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika). Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, gradjevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović. Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić. Silba dne 19 lipnja 1922. Špiro Lazarin Zamarija Marinić F. Gaspić

P.S. Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska: napisao pozdravlja F. Gaspić", stoji na poruci.

Čelni ljudi zadruge

Raspitivanjem kod starijih Silbenjana te pregledom arhivskih spisa članovi Društva utvrdili su da su trojica potpisanih sastavljača ove opsežne poruke budućim naraštajima, bili članovi ravnateljstva „Potrošno – Obrtne Zadruge u Silbi“ – jedine civilne organizacije koja je u to vrijeme predstavljala selo i zastupala njegove interese.

Špiro Lazarin u to je vrijeme bio njen ravnatelj, a po pripojenju otoka Kraljevini SHS bio je dugogodišnji načelnik Općine Silba. Frano Gašpić koji je napisao pronađenu „Spomenicu“ i duhoviti post scriptum, bio je prethodnik i nasljednik Špira Lazarina na funkciji ravnatelja „Zadruge“, a tada njegov zamjenik. Zamarija Marinić je bio dugogodišnji član Uprave i Nadzornog odbora.

Jasna težnja pripojenju Kraljevini SHS

Budući je nekadašnja franjevačka crkva Gospe od Karmena od 1878. u vlasništvu Općine Silba, oni su u vrijeme talijanske okupacije kao najistaknutiji predstavnici sela sastavili „Spomenicu“, brižno je pohranili i radi dodatne vjerodostojnosti priložili monetu Kraljevine SHS čime su izrazili i politički stav prema okupaciji Dalmacije.

Play ponuda
Play ponuda