Prva letjelica koja je napustila Sunčev sustav, 2010., upravo u trenutku kada je ulazila u međuzvjezdani prostor, počela se ponašati prilično čudno.

"Negdje oko 15 milijardi kilometara od zemlje, sonda je odjednom počela slati podatke na jeziku kojeg ne razumijemo. To bi s moglo nazvati stranim jezikom" rekao je NASA-in planetolog Kevin Baines, prenosi Physics astronomy.

Nešto (ili netko) je promijenilo komunikacijski sustav Voyagera 2. "Provjerom drugih sustava, Voyagerov tim nije našao nikakav kvar. Samo jedan sustav je bio kompromitiran" ističe Baines. Kasnije analize su pokazale da je jedna znamenka u binarnom kodu komadnog sustava promijenjena s 0 na 1. Takva promjena jednog bita ukazuje da je netko nepoznat namjerno mijenjao računalo na Voyageru.

Taj trik korite mnogi hakeri, ali može i posve ugasiti računalo ili uništiti podatke. Ovdje je oštećen samo jedan sustav. NASA-ini istraživači su prvo razmatrali mogućnost da je netko "hakirao" Voyager sa Zemlje, no zbog velike udaljenosti je to bilo gotovo nemoguće.

I stručnjacima iz NASA-e, koji na raspolaganju imaju daleko najbolju tehnologiju kao i sve kodove, trebalo je tri tjedna da isprave pogrešku. No uzrok anomalije nikada nije otkriven. Za njemačkog znanstvenika Hartwiga Hausdorfa nema sumnje - krivi su alieni.