NARODNO VJEROVANJE / Kad ti crna mačka prijeđe preko puta i varijacije na temu

Susret s crnom mačkom donosi nesreću, a djetelina s četiri lista sreću.

18.4.2015.
8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Po narodnom vjerovanju postoje mnoge pojave koje nagovještaju buduće događaje, samo ih treba znati "pročitati".

Biljke

Djetelina: Sretne su one s 4, 6, 8 i 9 listova. Što je više listova to je više sreće. Nesreću donosi djetelina s 5 i 7 listova, a ukoliko ju pronađete, trebate ju uništiti. Više sreće donese ona djetelina koju slučajno nađete. Kad pronađete sretnu djetelinu treba je otkinuti noktima ili zubima, i staviti je u svilenu maramicu i nosite uz srce.

Životinje

Kad vam crna mačka pređe preko puta nećete imati sreće, pas na putu znači uspješno obavljen posao, a gavrani koji se glasaju donose nesreću. Sova najavljuje bolest, a roda na krovu kuće donosi mir i sreću. Kada lastavica napravi gnijezdo pod krovom kuće, u taj dom ući će mir.

Predmeti

Stara potkova donosi sreću. Ako se za stolom ili prilikom zdravice razbije čaša to znači sreću. Razbijeno posuđe donosi sreću i blagostanje. Razbijeno ogledalo treba pokupiti i baciti jer ako se takvo upotrebljava donosi sedam godina nesreće.

Običaji kod ljudi

Kad se četvero ljudi pri rastanku rukuje, a ruke se prekriže doći će do svađe i razdora. Kad je trinaest osoba za jednim stolom netko će se od njih razboljeti. Ne valja ustajati na lijevu nogu jer to znači loše raspoloženje tokom cijelog dana.

Kad prvi put spavate u tuđem krevetu san koji se sanjali će se ostvariti, a isto vrijedi i za prvu noć u novom stanu. Kad se dvoje sudare glavama u želji da nešto podignu tp znači da će se zavoljeti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali