LJUDI DOLAZE U POTRAZI ZA ZDRAVLJEM / Misterij kamenih kugli u Bosni: Nitko ne zna kako su nastale, ali postoji nekoliko zanimljivih teorija

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

U Bosni i Hercegovini kamene kugle pronađene su na čak 20 lokacija

18.8.2023.
17:36
Emica Elvedji/Pixsell
Play logo

Zavidovići, malo mjesto u Bosni i Hercegovini, može se pohvaliti nečim što postoji na još vrlo malo lokacija u svijetu - kamenim kuglama savršenog oblika, piše Paula Bosančić za Pixsell. 

Nalazište ovih kamenih tvorevina u Zavidovićima ne samo da je najveće u Europi, već je i među najmisterioznijim lokacijama u cijeloj zemlji. Njihova precizna simetrija i oblik, zbog kojeg izgledaju kao da su umjetno stvorene, postavljaju pitanje kako su kugle nastale i dospjele do ovog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Najveća kugla u Europi

Kugle se nalaze se uz potok, duboko u šumi i okružene bujnom prirodom. Već godinama zaokupljaju pažnju arheologa diljem svijeta. Slični fenomeni postoje i na drugim mjestima u svijetu, poput Meksika, Kostarike i Južne Amerike. U našem okruženju pronađene su, osim u Bosni, i na sjeveru Albanije, u Sandžaku, u selu Kremna na zapadu Srbije, te u Dalmatinskoj zagori kod Šibenika i još nekim mjestima u Dalmaciji.

U Bosni i Hercegovini kamene kugle pronađene su na čak 20 lokacija. Na području općine Zavidovići ih ima najviše i to na 11 lokacija s oko 60 kugli, a naselje Grab-Mećevići najveće je nalazište u Europi. Druga lokacija je mjesto Podubravlje u kojem je 2016. otkopana najveća kamena kugla u Europi, a možda i u svijetu, teška čak 37 tona.

shimmer fallback
shimmer fallback

Teorije i nagađanja

Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti kako su ove kugle nastale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki vjeruju da su ostaci meteorita, drugi sugeriraju da su formirane tijekom povlačenja glečera, a neki da su ih stvorile drevne civilizacije. Jedna od tih teorija kaže da su na području Balkana postojale razvijene civilizacije koje su oblikovale ove kugle, ali nije poznato koja im je bila svrha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina znanstvenika se, pak, slaže da su nastale prirodnim putem.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kriju ljekovite moći?

Play logo

Osim zbog svoje zagonetne prirode, bosanske kugle privlače i posjetitelje u potrazi za boljim zdravljem i vitalnošću. Mještani pričaju  o bolesnim ljudima koji su posjetili ovo mjesto, a zatim otišli osjećajući se mnogo bolje. Kažu i da su zabilježeni slučajevi parova koji su godinama pokušavali imati djecu i koji su, nakon boravka na ovom mističnom mjestu, postali roditelji. Zanimljiv je podatak i da su mještani ovog kraja prilično zdravi i dugovječni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo