Play ponuda

JEZIVA STVORENJA PACIFIKA: / Sirene su plijenile pozornost po muzejima, a onda nestale

Image
Foto: wikipedia.org

Do danas nije jasno je u li ih pacifički ribari držali za ceremonije ili zbog zarade, no poznato je kako su "Sirene s Fijija" bile najtraženiji izložak cirkusa u 19.

30.8.2015.
19:45
wikipedia.org
Play ponuda

Doduše, taj Phineas Taylor Barnum najpoznatiji je prema svojoj uzrečici "nova budala se rodi svake sekunde", što bi trebalo dovoljno govoriti o vjerodostojnosti sirene.

Ipak, iako je očito kako je riječ o ribljem repu zašivenom za torzo majmuna, tadašnjem pučanstvu su "Fijijske sirene" bile nešto kao Igra prijestolja danas.

A iako je P.T. Barnum znao kako je riječ o prevari, taj majstor šoubiza i spektakla (kratka ilustracija poslovne genijalnosti - kako bi na plakatu opisao ogromnog slona svog cirkusa, riječ "divovski" mu se nije činilo dovoljno dobro pa je jednostavno izmislio novu, koju i danas koristimo - jumbo) znao je da će sirene postati hit.

shimmer fallback
shimmer fallback

Originalno, stanoviti Samuel Barrett Edes kupio je sirenu od japanskih mornara 1822 za 6000 dolara (što bi bilo više od današnjih 120.000 dolara). Bila je izložena londonskom muzeju sve do njegove smrti, a tada ju je sin predstavio P.T. Barnamu koji je istog trena znao da pred sobom ima hit.

Obzirom na to da je Barnamov muzej više puta gorio, originalnoj sireni se izgubio trag, ali, baš kao i naivci, i sirene su se nastavile "rađati" u rukama prevaranata.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play ponuda
Play ponuda