Play ponuda

JER, ŠTO MOŽE POĆI PO ZLU... / Poslali crva u svemir, a nakon mjesec dana vratilo se čudovište iz noćnih mora

Image

Znanstvenici su poslali crva u svemir, a ono što im se vratilo, stvar je iz noćnih mora...

21.6.2017.
12:15
Play ponuda

Istraživači s američkog Sveučilišta Tufts poslali su na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) vrstu crva Dugesia japonica. Biologe je zanimalo kako će tijekom pet tjedana provedenih u svemiru crvi rasti i regenirari se pod utjecajem geomagnetskog polja, mikrogravitacije, zračenja te kako će se prilagoditi životu nakon povratka na Zemlju.

Image
NEOBJAŠNJIVI SVEMIR: /

Najjezivije stvari koje su se dogodile astronautima u svemiru

Image
NEOBJAŠNJIVI SVEMIR: /

Najjezivije stvari koje su se dogodile astronautima u svemiru

Po povratku na Zemlju, pa, bili su malo drugačiji... Crve su poslali u svemir upravo zbog njihove sposobnosti regeneracije, no ono što su vidjeli šokiralo je znanstvenike. Neki su se spontano podijeli u dvije identične jedinke, drugi su provodili više na svjetlu nego njihovi zemaljski rođaci, no najstrašniji je bio crv s dvije glave. Ono što je još strašnije - obje su izrasle iz jednog amputiranog dijela, odnosno dijela kojem su odrezali glavu.

"Normalni plošnjaci u vodi to nikada ne rade", rekao je Michael Levin za Livescience. I taj crv, izgleda, uopće ne namjerava umrijeti. Znanstvenici su mu ponovo odsjekli obje glave, no iz srednjeg, bezglavog dijela trupa, ponovo su izrasle nove.

Dr. sci. Levin pretpostavlja kako je možda uzrok "gubitak geomagnestskog polja, gravitacija ili stres zbog uzlijetanja i slijetanja". Ukratko, znanstvenici nemaju pojma što je stvorilo mutanta niti kako ga uništiti.

Play ponuda
Play ponuda