Točkaste slike, "službenog" naziva autostereogrami su prije 20-ak godina bili velika moda, prenosi Daily mail, no znanstvenici ih koriste daleko dulje kako bi proučavali dubinski vid. Ako se ne sjećate uputa, svodi se na fokus - umjesto da se usredotočite na samu sliku, pogled fokusirajte iza slike. Ljudske oči u prosjeku su razmaknute 66 milimetara i sve što gledamo vide neznatno drugačije. Tu "uskače" mozak i spaja te dvije slike u jednu ( inače bismo stalno vidjeli dvije slike). No koristi i male razlike između očiju kako bi mogli procijeniti dubinu. No autostereogrami koriste male promjene u ponavljajućem uzorku kako bi stvorila iluziju dubine kada se spoje informacije s oba oka.

Prve stereograme, prenosi Mental floss, osmislio je neurolog i psiholog Bela Julesz 1959. kako bi dokazao da dubinski vid nastaje u mozgu a ne u očima. Uzeo bi sliku s ravnomjerno nasumično raspoređenim točkicama. Potom bi odabrao krug na slici, a točkice u njemu malo pomaknuo. Iako je svaka slika za sebe bila potpuno dvodimenzionalna, ako je netko gledao po jednu na svakom oku, činilo bi mu se da je krug lebdio iznad podloga.

Dvadeset godina kasnije, Juleszov student Chris Tyler i računalna progamerka Maureen Clarke otkrili su kako se isto može postići na samo jednoj slici.