DOZNAJTE ŠTO OČEKIVATI / Pluton prelazi u znak vodenjaka prvi put u više od 200 godina, tada je promijenio čovječanstvo zauvijek

Image
Foto: Profimedia

 Kada tranzitni Pluton prvi put uđe u novi znak Zodijaka, često postoje upečatljivi povijesni događaji povezani s tom energijom

Vladislav Miletić

Vladislav Miletić

7.3.2023.
8:33
Profimedia
VOYO logo

Datumi prijelaza

Pluton u Jarcu do 23.3.2023

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pluton prvi put u Vodenjaku: 23.3.2023. do 11.6.2023.

Pluton u Jarcu: 11.6.2023. do 21.1.2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pluton u Vodenjaku: 21.1.2024. do 2.9.2024.

Pluton u Jarcu: 2.9.2024. do 19.11.2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pluton konačno u Vodenjaku: 19.11.2024.

Pluton je u Jarcu od siječnja 2008., ali sada, 23. ožujka 2023., prijeći će u znak Vodenjaka po prvi put u više od 200 godina. Pluton će plesati između Jarca i Vodenjaka do 19. studenog 2024., kada će sigurno prijeći u Vodenjaka do ožujka 2043.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pluton u Vodenjaku donijet će moćnu i duboku evoluciju svakoj pojedinoj osobi na Zemlji - i pomoći ljudskom kolektivu da se ponovno rodi na dramatičan način.

Službeno ulazimo u Doba Vodenjaka na dubljoj razini jer se Pluton sve više približava mjestu gdje se dogodila Velika konjunkcija Jupitera i Saturna krajem 2020. To će pokrenuti lančanu reakciju događaja koji će se odvijati tijekom nadolazeća dva desetljeća unaprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pluton je planet intenziteta, destrukcije, transformacije i ponovnog rođenja. U određenom smislu, Pluton je poput feniksa - spaljuje ono što ne radi kako bi ponovno uskrsnulo. Plutonska energija donosi dramatična i bolna iskustva kako bi rasvijetlila istinu i donijela nam nevjerojatno dubok rast.

Pluton može pružiti ogromne mogućnosti za obnovu, nove početke te duhovni i financijski rast. Negativni aspekti ovog moćnog planeta često dovode do opsjednutosti, viktimizacije, dominacije, borbe za moć, tiranske kontrole, rata i smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve teme kojima Vodenjak vlada doživjet će promjene u ovom razdoblju: društvena organizacija, društveni mediji, internet, humanitarizam, tehnologija, jednakost i građanska prava, svemirska putovanja i istraživanja, duhovni i financijski rast.

Možemo očekivati veći fokus na izgradnju zajednice, eksperimentalne ili revolucionarne ideje/tehnologije, rast alternativnih praksi liječenja, decentralizirane valute, vlasništvo nad online sadržajem, snažniju pojavu robotike i umjetne inteligencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalni, transformativni i progresivni

U našem astrološkom kozmosu, Pluton je najudaljeniji planet od života na Zemlji. To je horizont između svjetova, između života i smrti, između onoga što je bilo i onoga što će biti. On vlada procesima koji nas vode iz jednog ciklusa u drugi i donosi značajnu, duboku transformaciju u naše živote.

Iako je Vodenjak Vodonosac, on je zapravo Zračni znak i stoga je duboko upleten u mentalnu razinu. Iz svojih vizionarskih područja, Aquarius pokreće vjetrove promjena i širi naš pogled izvan naših pojedinačnih života i iskustava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodoumni i progresivni, Vodenjak je usmjeren na činjenje najvećeg dobra za većinu ljudi. Kada tranzitni Pluton prvi put uđe u novi znak Zodijaka, često postoje upečatljivi povijesni događaji povezani s tom energijom. Primjerice, slučajevi seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, koji su sve više postajali javni od sredine devedesetih kada je Pluton ušao u Strijelca.

Pluton označava nesvjesna strujanja, potrebe i tabue. Često tek retrospektivno možemo procijeniti što se doista promijenilo tijekom njegovog prolaska kroz znak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, u retrospektivi, možemo vidjeti da je Pluton u Strijelcu imao mnogo veze sa seksualnim zlostavljanjem (Pluton) u crkvenim institucijama (Strijelac), ali i s procvatom (Pluton) globalizacije (Strijelac), koja je pretrpjela nagli pad s bankrotom Lehmanna, gotovo istovremeno s Plutonovim tranzitom u Jarca 2008.

S Plutonovim prolaskom kroz Jarca, vidjeli smo da su mnoge hijerarhijske institucije i uspostavljene strukture zapale u probleme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon konačnog ulaska u znak Vodenjaka, Pluton ostaje u ovom znaku oko 20 godina prije nego što pređe u znak Riba 2043/44. 

Pluton je otkriven 1930. kada je bio na 18 stupnjeva Raka. To također znači da nitko danas nije doživio Plutona u znaku Vodenjaka. Što je osoba nesvjesnija, to je njen život opasniji i ponekad opasniji za druge. Za kolektiv čovječanstva, otkriće Plutona možda ima veze prvenstveno s istraživanjem nesvjesnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje god Pluton tranzitira u individualnom horoskopu, moramo se suočiti s disociranim dijelovima osobnosti, s projekcijama sjene i sa svom ružnoćom u sebi. 

Manija progona, nadahnute zavjere i opće nepovjerenje drugih ljudi često ima mnogo više veze s pojedinačnim strahovima, pretrpljenim poniženjima i uvredama nego s vanjskim neprijateljima. Osjećaj moći i nemoći također je domena Plutona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji puno očekivanja vezanih uz Plutona u Vodenjaku. Dok jedni očekuju konačni pad i uništenje naše kulture, drugi su puni nade u pogledu navodnog svitanja doba Vodenjaka u kojem će sve biti sklad i ljubav. 

U vezi s Plutonom u Vodenjaku, astrolozi se također vrlo brzo pozivaju na Francusku revoluciju, koja se dogodila tijekom Plutonovog posljednjeg boravka u Vodenjaku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Francuska revolucija nije se dogodila sve do 12 godina nakon što je Pluton prvi put ušao u Vodenjaka. Vodenjak je kršenje pravila, balansiranje razlika, pravda i sloboda. 

Kraj staleškom društvu, odvajanje crkve od države

Ako pogledamo posljedice posljednjeg tranzita Plutona kroz Vodenjaka (1777./78. do 1798.), donio je kraj staleškom društvu, jasno odvajanje crkve od države, formulirana su ljudska i građanska prava a uvedena je i sloboda trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Za vladare je ovo moralo biti prilično neugodno vrijeme. Ideja slobode i jednakosti proširila se svijetom i natjerala neke kraljevske kuće da poduzmu još restriktivnije i brutalnije akcije protiv vlastitih podanika. Sasvim slično onome što danas doživljavamo u Iranu ili Rusiji, na primjer.

Ulaskom Plutona u Vodenjaka neće odmah izbiti totalni kaos, ni vječni mir u svijetu i čisto blaženstvo. Plutonov ulazak u Vodenjaka donijet će nam nove ideje, nove teme i nove fokuse. Postat ćemo svjesniji nejednakosti i nepravde. Naš fokus će biti na neovisnosti i slobodi, emancipaciji, obnovi, decentralizaciji i umrežavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propitkivat ćemo mnoge prethodne vrijednosti, uključujući oblike vladavine, hijerarhije u tvrtkama, prijašnje birokratske procese, međunarodne ugovore, ali i strukturu samog svijeta. 

Internet i društveni mediji Vodenjačke su teme. Pluton će revolucionirati i sam internet te ukazati na posebno ružne strane ove nove tehnologije i u najboljem slučaju pomoći u njihovom prevladavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda konačno shvatimo da ratovi ne funkcioniraju, da su razmjena, komunikacija i solidarnost bolja rješenja. Trenutne krize dovoljan su razlog da shvatimo da zajedničkim snagama možemo više. Ali iz psihologije znamo da se transformacija i razvoj mogu dogoditi samo ako iskreno i bez žmiganja gledamo na ono što se događa upravo sada. Sve dok se ponašamo kao da nema problema ili se zavaravamo, nikakva transformacija se ne može dogoditi.

Doživjeli smo egzaktni kvadrat Urana i Plutona sedam puta u godinama od 2012. do 2015. To je bila prijelomna kriza ciklusa koji je započeo 1966./67. u astrološkom znaku Djevice. 

S Plutonovim ulaskom u Vodenjaka, imamo posla sa sličnom energijom. Pluton će biti u trigonu s Uranom gotovo šest godina počevši od 2024. Pluton-Uran je energija ekstrema. Pod takvim konstelacijama ne želimo ostati na statusu quo. 

Razmislimo o revolucionarnoj energiji 1960-ih! Ravnopravnost spolova, ekološkiji pogled na svijet, slobodnije odnošenje sa seksualnošću, vrlo rašireno odbacivanje rata i ponovno buđenje duhovnosti, neke su od tema tog vremena. 

U nekim područjima postignuto je puno, a u drugima smo na dobrom putu. No, naravno, ima još puno toga za učiniti. U godinama od 2024. do 2029. ovdje bi trebalo biti moguće učiniti posebno mnogo konstruktivnih koraka. 

Pluton u Vodenjaku nam posebno jasno pokazuje gdje ima nejednakosti, nepravde i neslobode. Također živimo u kolektivnoj plutokraciji, gdje više nije politika ta koja određuje što će se dogoditi, već vrlo moćne korporacije. 

Neki od tih potezača struna u pozadini nisu ni poznati javnosti. Ulaskom Plutona u Vodenjaka stvari neće automatski krenuti nabolje, već će se fokus svijeta prebaciti na ova pitanja. 

Na kraju teškog puta svijet bi trebao biti mnogo pravedniji, ravnopravniji i slobodniji nego što je bio do ranih 2020-ih.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču