Play ponuda

STIGAO JE VIVALDI: / Dočekali smo preglednik koji bi mogao svrgnuti Chrome s trona

Image
Foto: Screenshot/vivaldi.com

Chrome je sjajan u brzom otvaranju web stranica, ali kako bi osigurao visoke performanse troši golemu količinu resursa, što može biti problem ako istovremeno koristite još neke programe.

12.4.2016.
10:01
Screenshot/vivaldi.com
Play ponuda

Ali nedavno se pojavio novi preglednik - Vivaldi, koji bi napokon mogao uspješno zamijeniti Chrome, piše BGR

Image
REVOLUCIONARAN PREGLEDNIK: /

Brave će biti brži i sigurniji od Chromea i Firefoxa, a evo i zašto

Image
REVOLUCIONARAN PREGLEDNIK: /

Brave će biti brži i sigurniji od Chromea i Firefoxa, a evo i zašto

Vivaldi je stvorio tim pod vodstvom suosnivača Opera Softwarea Jona Stephensona von Tetzchnera i količina ispoliranosti u tek objavljenoj prvoj verziji stvarno je impresivna. Između ostalog, teško da i jedan preglednik nudi toliku količinu prilagodbe.

1. Upravljanje tabovima

Preferirate li tabove na dnu ekrana, ili možda sa strane? Vivaldi vam to omogućuje. Želite li mogućnost otvaranja i zatvaranja novih tabova koristeći samo gestikulaciju rukom. I to je omogućeno. Ili ako želite zatvoriti tabove dvostrukim klikom - pogodili ste, Vivaldi vam i to omogućuje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jedna od zgodnih opcija Vivaldija je i mogućnost spremanja tabova jednog na drugog. Možete ih tako slagati jednostavno da kliknete na njih i prebacite ih na drugi tab. Na taj način možete ih sve staviti u jedan tab folder i možete vidjeti sve tabove koje ste tako složili jednostavnim prelaskom miša preko njih.

Ovo je posebno korisno ako preferirate imati sve tabove spremljene na jednoj strani preglednika umjesto na vrhu, a to će vam osloboditi dosta prostora kojeg bi inače zauzimali brojni tabovi.

2. Kontrola pokretima

Zanimljiva je i podrška gestikulaciji, iako se možda neće toliko često koristiti.

Radi ovako - ako držite desni gumb miša i napravite određenu gestu, Vivaldi će izvršiti određenu radnju. Na primjer, ako držite desni gumb miša i napravite pokret u obliku slova 'L', to će zatvoriti tab na kojem se trenutno nalazite. A ako držite gumb i povučete liniju ravno dolje, otvoriti će vam se novi tab.

Ovo je jedna od stvari koja bi bila korisna za multitouch displeje gdje možete držati jedan prst na displeju, a napraviti gestu s drugim prstom. Iako na prvi pogled djeluje zanimljivo, ne radi se o nečemu što dolazi kao prirodna reakcija i većina ljudi to vjerojatno neće koristiti sa standardnom tipkovnicom i mišem.

A koje su loše strane Vivaldija? Ako volite, ili zbog posla morate, imati konstantno otvoren veliki broj tabova, primjetiti ćete da u takvoj situaciji Vivaldi ipak radi malo sporije od Chromea. Ne radi se o velikoj razlici, ali jednom kada je otvoreno više od pet tabova istovremeno, primjetno je lagano usporavanje otvaranja novih stranica.

Unatoč tome, Vivaldi je sjajna prva verzija preglednika koji će s vremenom samo postati još bolji. Definitivno se isplati isprobati ga, a možete ga skinuti ovdje.

Play ponuda
Play ponuda