KORISNICI SU BIJESNI: / Aplikacija Grindr otkrivala privatne podatke pa i HIV status korisnika

Privatne podatke, uključujući i one koji se odnose na HIV status korisnika, aplikacija za gay spojeve dijelila je s trećim stranama.

4.4.2018.
20:38
Facebook

Grindr, aplikacija za gay spojeve posljednja je u nizu IT tvrtki koja se našla pod vatrom čuvara privatnosti nakon što je otkriveno da je dijelila osobne informacije s trećim stranama, piše Mirror.

'Standardna praksa u industriji'

Mediji tvrde kako Grindr dijeli podatke o svojim korisnicima, uključujući njihov HIV status i posljednji datum testiranja s dvije analitičke firme, Apptimize i Localytics. Grindr je u svom odgovoru izjavio kako je unajmio te dvije tvrtke kako bi mu pomogle optimizirati aplikaciju i poboljšati usluge. Naveo je kako se informacije ne prodaju za profit te da su prikupljene s pristankom korisnika.

Grindr omogućuje svojim korisnicima da na profilu dijele svoj HIV status, kao i datum posljednjeg testiranja. Kaže kako se radi o praksi destigmatiziranja bolesti. Nadalje, tvrtka kaže kako je dijeljenje podataka s trećima stranama "standardna industrijska praksa", kako bi se poboljšao proizvod. "Kao što je i standardna praksa u IT industriji, Grindr radi s visoko cijenjenim firmama kako bi testirali i optimizirali našu platformu", izjavio je Scott Chen, tehnološki direktor Grindra. "Ove se firme nalaze pod strogim ugovornim obvezama, te moraju održavati najviši stupanj povjerljivosti, sigurnosti podataka i privatnosti korisnika."

Nakon što je izvješće došlo u jevnost, Grindr je potvrdio da će prestati dijeliti podatke vezane uz HIV s drugim firmama.

Korisnici sami pristali na javnost svojih podataka

No nezadovoljnici tvrde kako se ti podaci nisu niti trebali djeliti, posebno ne zajedno s podacima o GPS lokaciji, telefonu i emailu. "HIV status povezan je sa svim drugim informacijama, to je glavni problem." rekao je Antoine Pulteire, istraživač u norveškoj neprofitnoj organizaciji SINTEF, koja je otkrila problem. "Mislim da se radi o nesposobnosti nekih developera koji su jednostavno slali sve, uključujući HIV status."

Grindr, osnovan 2006., trenutno ima 3.6 milijuna dnevno aktivnih korisnika širom svijeta. Aplikacija nudi besplatna mjesta za testiranje HIV-a te podsjeća korisnika da se radovito testiraju. No neki korisnici nisu oduševljeni činjenicom da je tvrtke dijelila te informacije s drgima. Nakon skandala od milijunima podataka koje je Facebook dao Cambridge Analytici kako bi mogli djelovati na glasače, pojačao se interes za privatnost i što točno tvrtke rade s podacima korisnika.

Iako je Grindr obećao prestati širiti informacije, Chen je podsjetio korisnika kako je njihova aplikacija "javni forum", te da korisnici nisu samo pristali, već su i sami aktivno dijelili sovje podatke. "Mi pružamo korisnicima mogućnost objavljivanja informacija o sebi, uključujući i HIV status i datum posljednjeg testiranja, i jasno dajemo do znanja u našoj izjavi o privatnosti da ako odlučite uključiti te informacije u svoj profil, informaciej će postati javen", rekao je. "Zbog toga biste trebali pažljivo razmisliti kakve sve informacije stavljate u vaš profil."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali